Politică

Klaus Iohannis: Bill Gates nu ar putea plăti ce doresc eu să schimb în educaţie, e vorba de mentalitate

Klaus Iohannis: Bill Gates nu ar putea plăti ce doresc...

Autor: Iasmina Ardelean

15.03.2018, 19:43 150

Întrebat dacă s-ar afla în acelaşi loc cu Bill Gates şi acesta ar pune la dispoziţie toţii banii de care educaţia din România are nevoie, toată expertiza, care ar fi primul lucru pe care l-ar schimba, Iohannis a răspuns: "Oricât de bogat ar fi (Bill Gates - n.r) nu ar putea să plătească lucrul pe care doresc aş dori eu şi îmi doresc foarte mult să îl schimb, este vorba de mentalitate, mentalitatea celor care dau educaţie, mentalitatea celor care înlesnesc educaţia şi mai puţin a celor de educat, fiindcă ei trebuie educaţi. Nu trebuie să le schimbăm mentalitatea".

Acesta a adăugat, în cadrul evenimentului "România la Centenar", organizat la Palatul Cotroceni, că în domeniul educaţiei este prioritară o schimbare de paradigmă şi nu banii.

"Nu e vorba de bani. Am mai fost puţin simpatic când le-am spus oamenilor: nu în bani stăm. Pentru că, până la urmă, dacă folosim 4% cu cap e mai bine decât 6% fără cap. Noi deocamdată suntem cam între şi cred că nu avem nevoie în primul rând de mai mulţi bani - chit că o să mă contrazică şi rectorii, şi directorii, şi profesorii. Ar fi bine să avem, dar în primul rând avem nevoie de o schimbare de paradigmă. Noi trăim într-o ţară care dispune de cea mai mare bogăţie de care poate să dispună o naţiune, dispunem de inventitate, creativitate. Ceea ce vrem noi să facem este să le turnăm în forma competitivităţii. Or asta, sigur, se poate numai prin educaţie de foarte bună calitate, la scară largă", a precizat şeful statului.

Iohannis a spus că, în urma diferitelor comparaţii, a rezultat că România are o resursă intelectuală importantă, dar care este folosită prea puţin.

"Vă dau un exemplu care subliniază ceea ce am spus. La o mare companie din Silicon Valley a făcut cineva o numărătoare, să vadă ce limbi, în afară de engleză, se vorbesc. Prima limbă străină care se vorbeşte acolo e limba română. Deci oameni avem, dar îi folosim în America, Italia, Spania, Marea Britanie, în toată lumea. Trebuie să lucrăm un pic mai mult ca să se simtă acasă ca acasă şi întreaga educaţie să devină un bun al întregii naţiuni. Cred că este acesta un obiectiv care merită să devină laitmotiv pentru următorul nostru secol, pe care ni-l dorim tot modern", a susţinut Klaus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO