Politică

Klaus Iohannis face paşi importanţi pentru consolidarea armatei: Fondul pentru apărare PESCO, aprobat în Consiliul European, nu intră în conflict cu NATO

Klaus Iohannis face paşi importanţi pentru consolidarea...

Autor: Cătălina Mănoiu

23.06.2017, 16:48 168

"Este o colaborare structurată în domeniul apărării. S-a vorbit şi se vorbeşte despre un fond de apărare, însă, nu vorbim despre un fond destinat achiziţiei de armament sau echipament. Este vorba despre un fond destinat în special cercetării şi cooperării", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a afirmat că temele legate de cooperarea structurată în domeniul apărării nu vin în conflict cu NATO.

"Aceste teme legate de cooperarea structurată în domeniul apărării nu vin în niciun fel în conflict cu ceea ce facem noi în NATO. Sunt chestiuni care nu ţin de domeniile de care se ocupă NATO, sunt chestiuni legate de coordonare şi de economie, în special industria de apărare şi din acest motiv şi fondul respectiv, pentru noi care mai avem industrie de apărare câtă avem şi vrem să recuperăm este o chestiune importantă şi vrem să fim parte a acestui proiect", a spus Iohannis.

Preşedintele a spus că aşteaptă de la noul guvern proiecte fezabile privind revigorarea industriei de apărare.

"Suntem în faza în care încercăm săptămâna viitoare să contruim un guvern, care pe urmă se va apuca să intre mai profund în această tematică. Eu sper că va veni cu proiecte fezabile (...) Eu am cerut guvernelor succesive (...) să se concentreze pe formule de revigorare a industriei de apărare de la noi, cu oarecare succes, dar mai este mult", a spus Klaus Iohannis.

Iohannis a afirmat că în cadrul Consiliului s-a decis prelungirea sancţiunilor asupra Rusiei.

În cazul Consiliului European au fost discutate teme precum apărarea, securitatea internă şi externă, agenda digitală, aspecte economice, fiind abordate şi schimbările climatice, a precizat Klaus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO