Politică

Klaus Iohannis s-a răzgândit: Preşedintele spune că România este pregătită pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. „Avem dosare grele. Noi suntem pregătiţi”

Klaus Iohannis s-a răzgândit: Preşedintele spune că...

Autor: Departamentul Politic

13.12.2018, 15:14 92025

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi la Bruxelles, că România este pregătită pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE în ianuarie, precizând că ţara noastră este într-o fază bună, cu toate că în trecut au existat sincope.

"Am în aceste două zile întâlniri foarte importante cu lideri europeni. Tema principală este evident Preşedinţia Consiliului UE pe care o preluăm în ianuarie. Avem dosare grele, este Brexit, migraţia, cadrul financiar multianual şi este Summit-ul de la Sibiu pe care vrem să îl organizăm bine pentru că vin alegerile europene. Noi suntem pregătiţi. Întotdeauna e loc de mai bine, dar vreau să vă spun că după anumite sincope care au existat şi pe care le-am subliniat la vremea respectivă, pregătirile sunt în fază bună", a declarat preşedintele Klaus Iohanni, înaintea de a participa la reuniunea Consiliului European la Bruxelles.

"Am avut discuţii aici cu ministrul pentru Afaceri Europene şi cu doamna ambasador Odobescu şi cu alţi colegi. Lucrurile se mişcă şi asta cred că este o veste bună şi pentru români şi pentru partenerii noştri europeni. Chiar dacă avem intern unele abordări dificile, suntem rezonabil de bine pregătiţi", a mai spus preşedintele.

La jumătatea lunii noiembrie, şeful statului spunea că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene, în condiţiile în care la Guvern factorii responsabili sunt schimbaţi sau pleacă, iar "lucrurile au luat-o razna".

Urmare a acestei declaraţii, Finlanda s-a oferit să preia atribuţiile în locul României, lucru însă refuzat la Bucureşti.

Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European, care are loc la Bruxelles în perioada 13 şi 14 decembrie, iar unul dintre subiectele de discuţie va fi bugetul UE post 2020. Şeful statului va fi prezent şi la Summitul Euro în format extins.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO