Politică

Klaus Iohannis spune că a primit promisiuni că Guvernul se va încadra într-un deficit sub 3%

Klaus Iohannis spune că a primit promisiuni că Guvernul...

Autor: Gabriel Pecheanu

11.01.2017, 16:34 138

''Am solicitat şi primit informaţii despre cum se vede la nivel de Guvern construcţia bugetului pentru 2017. După părerea mea - şi asta am subliniat în cursul întâlnirii - este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid care ţine cont de câteva date foarte importante, cum ar fi de exemplu să ne încadrăm într-un deficit sub 3% , să avem o alocare de 2% pentru apărare. Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realizate'', a detaliat Iohannis după întâlnirea cu Grindeanu.

Întrebat dacă măsurile promise de PSD pun probleme bugetului, Iohannis a răspuns: ''Se lucrează pe buget şi bineînţeles discuţiile au fost de natură de a vedea care sunt intenţiile Guvernului, când vom avea bugetul vom putea ştii foarte exact cum s-a lucrat. Însă datele cu care a venit premierul şi ministrul Finanţelor sunt date pe care le-am avut şi noi, evident că am confruntat datele dintr-o parte şi din cealaltă parte. Important e să avem un buget care ţine cont de toate aceste condiţionări''.

'Nu va fi deloc uşor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate şi cu încadrarea într-un deficit de 3 %, dar el este obligatoriu'', a insistat şeful statului.

Întrebat care este soluţia pentru încadrarea în deficit cu respectarea promisiunilor electorale, Iohannis a precizat că ''asta e problema Guvernului şi a Parlamentului'' - să vină cu un buget care este sustenabil şi se încadrează în aceste cerinţe.

Întrebat dacă îngrijorarea sa privind bugetul persistă, preşedintele a evitat un răspuns. ''Exact din acest motiv am convocat această discuţie şi este foarte bine că am avut această întâlnire pentru a vedea cum se percepe şi într-o parte şi în alta'', a conchis el.

''Preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire clarificatoare cu primul ministru Sorin Grindeanu miercuri după amiază. Şeful statului vrea să afle direct de la premier care sunt planurile Guvernului cu privire la bugetul pe 2017. Este o discuţie necesară, în contextul în care există foarte multe îngrijorări cu privire la sustenabilitatea acestor măsuri şi la efectele pe care acestea le-ar putea avea", a transmis luni purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO