Politică

La şase ani de mandat, zero sprijin din partea preşedintelui pentru capitalul românesc în străinătate, pentru investiţii sau export

La şase ani de mandat, zero sprijin din partea preşedintelui pentru capitalul românesc în străinătate, pentru investiţii sau export

Aflat în vizită în India, pre­şedintele Franţei Nicolas Sarkozya anun­ţat chiar ieri sem­narea de către com­pa­ni­ile franceze aunor contracte de export de 15 mld. dolari. Preşedintele Tra­ianBăsescu, care a împlinit ieri un an de când a câştigat un al doileaman­dat, are un bilanţ zero la acest capitol.

În cele opt vizite oficiale sau de stat pe care le-a avut în2010, preşe­din­tele Traian Băsescu nu a luat cu el în avion oamenide afaceri, iar contrac­te­le semnate de companii româneşti înstrăi­nătate, în timpul unor astfel de vizite, sunt zero.

De-a lungul a şase ani de mandat, pre­şedintele a ezitat să-i iaîn dele­ga­ţiile sale în străinătate pe oamenii de afaceri locali,spre deosebire de omo­logii săi din Vest care umplu avioanele înprimul rând cu delegaţiile oame­ni­lor de afaceri. Într-o lume încare lupta pentru pieţe devine din ce în ce mai dură, uşiledeschise de oamenii politici devin o armă. Doar în vizita din Indiapreşedintele Franţei a fost însoţit de 50 de delegaţii ale celormai puternice companii franceze. "Orice preşedinte îi ia pe oameniide afaceri cu el în delegaţiile oficiale, dar la noi nu s-aîn­tâmplat acest lu­cru", re­marcă Ioan Niculae, acţiona­rulgru­pu­lui Inter­Agro, cel mai mare grup agri­col din Ro­mânia, cuafaceri de 310 mil. euro în 2009, care nu a mers nici­oda­tă cupreşedintele într-o delegaţie oficială.

De altfel, niciunul dintre primii zece oameni de afaceri români,între care Zoltan Teszari, (RCS&RDS), Ioan Niculae (Interagro),fraţii Ropotan (Arabesque), Nelu Iordache, (Romstrade), DorinUmbrărescu (Spedition UMB), Gabriel Comănescu (Grup ServiciiPetroliere) sau Dragoş Pavăl (Dedeman), nu l-au însoţit pepreşedinte.

Ieri, şase decembrie, s-a împlinit un an de la cel de-al doileatur al alegerilor prezidenţiale, în care Traian Băsescu a câştigatcel de-al doilea mandat prezidenţial. Sunt, aşadar, şase ani decând preşedintele se află în fruntea statului. Ce bilanţ îşi poateface la şase ani de mandat?

În prima parte a primului mandat al preşedintelui Traian Băsescueconomia a mers bine, dar a căzut în ultimul an şi jumătate. Înfaţa crizei, preşedintele a susţinut cota unică şi a reuşit să oapere, a insistat, atât cât s-a putut ca TVA să nu se majoreze. Înrelaţia Preşedinţie-oameni de afaceri, în sprijinirea de cătreşeful statului a businessului autohton, rezultatele sunt însăcvasinule.

Reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR)susţin că, paradoxal, într-un regim de stânga, în vremea în careIon Iliescu era preşedinte, exista un mai mare interes pentruprezenţa oamenilor de afaceri în delegaţiile oficiale. Acum, chiardacă uneori oamenii de afaceri ajung la evenimentele la careparticipă şi preşedintele în ţările pe care le vizitează, ei mergseparat de delegaţia oficială. Pentru Viorel Cataramă, carecontrolează afacerea Elvila, cele două delegaţii la care aparticipat împreună cu Ion Iliescu, au fost benefice pentrubusiness deoarece a stabilit "contacte care ulterior s-autransformat în contracte". "Ion Iliescu era extraordinar de deschisîn a promova interesele capitalului românesc în afară", spuneCataramă.

Reprezentanţii CCIR cred că preşedintele se fereşte să-i ia înavionul cu care călătoreşte de teamă să nu lase loc la interpretări(cum s-a întâmplat cu prezenţa lui Omar Hayssam în delegaţiaoficială a lui Ion Iliescu, aflat într-o vizită în străinătate).Preşedinţia afirmă, dimpotrivă, că oamenii de afaceri doresc eiînşişi să meargă singuri pentru a avea mai mult timp.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, arată cădecizia de a invita sau nu oameni de afaceri să-l însoţească pepreşedinte depinde de programul şefului statului şi de tipulvizitei pe care o face în străinătate. El susţine că oamenii deafaceri preferă să vină singuri, atunci când şeful statuluivizitează o ţară de care ei sunt interesaţi: "Ei preferă săcălătorească independent. De regulă vin înainte pentru că viziteleşefului statului sunt de de obicei scurte, de 12-24 de ore, iaroamenii de afaceri au nevoie de mai mult timp. În marja vizitelorsunt delegaţii ale Camerei de Comerţ care îşi alcătuiesc propriiledelegaţii. În vizita din Japonia (din martie - n.n.) Camera deComerţ a avut o astfel de delegaţie. Camera de Comerţ trebuie să sepreocupe de propriile-i delegaţii, Preşedinţia se ocupă dedelegaţia oficială". Turcan nu a dat însă niciun nume de om deafaceri sau reprezentant al vreunei companii care să-l fi însoţitpe preşedinte.

În vizita din Japonia, cea mai importantă pe care preşedintele afăcut-o în acest an, şeful statului a asistat la semnarea unuiimportant contract de împrumut dintre Guvernul român şi BancaJaponeză pentru Cooperare Interaţională, în valoare de 320 mil.euro, pentru construcţia metroului Bucureşti-Aeroportul HenriCoandă. A existat şi un forum economic nipono-român la care aparticipat preşedintele. Însă contractul de împrumut a fost semnatde stat, iar, când vine vorba despre oamenii de afaceri şi firmelelor participante la discuţii, aceştia nu apar nici în comunicărioficiale, nici în relatări de presă. Preşedinţia nu-şi mai aduceaminte cine a fost în Japonia, în primăvară, şi nici cei de laCamera de Comerţ. În general, miza acestor contacte de afaceriimpulsionate de vizita preşe­dintelui este ca firmele să exporte,să-şi livreze propria marfă în ţările în care preşedintele merge învizită şi nu să semneze contracte de împrumut sau de import, carenu aduc ţării cu adevărat câştig. De altfel, presa franceză saubritanică prezintă vizitele în străinătate a liderilor ţării prin"trofeele aduse": "Preşedintele Sarkozy se întoarce cu contracte de15 mld. de euro din India".

Reprezentanţii CCIR afirmă că, atunci când şeful statului mergeîn străinătate, Preşedinţia anunţă, de obicei, Camera de Comerţdespre această vizită şi îi propune să trimită reprezentanţi, înmomentul în care au loc şi întâlniri de afaceri.

"Există o completare între zona economică şi cea politică.Oamenii politici pot deschide uşi şi, din acest punct de vedere, oparticipare a oamenilor de afaceri în delegaţiile prezidenţiale arfi binevenită. Noi suntem deschişi, doar că participările noastreîn delegaţiile preşedintelui sunt destul de rare. Am avut odelegaţie în vizita preşedintelui în Japonia şi, în toamnă, înBulgaria. Ar fi util ca oamenii de afaceri români - mă refer laoamenii de afaceri români, pentru că multinaţionalele sunt altceva- să-şi diversifice contactele în aceşti ani de criză, mai ales căvorbim de ceva vreme şi despre diversificarea pieţelor", spuneConstantin Rudniţchi, purtătorul de cuvânt pe probleme economice alCamerei de Comerţ şi Industrie a României.

În 2010, preşedintele României a mers în opt vizite oficiale saude stat, cea mai importantă fiind în Japonia (în martie). Deasemenea, a fost vizitat la Bucureşti de 11 delegaţii oficiale saude stat, cele mai importante fiind vizita cancelarului germanAngela Merkel (care nu a ezitat însă să ceară tăios statului românsă-şi achite datoriile către firmele germane), cea a preşedinteluiIsraelului Simon Peres (august), cea a preşedintelui PolonieiBronislaw Komorovski şi cea a preşedintelui Siriei, Basar al-Assad.De asemenea, preşedintele a participat la 15 summit-uriinternaţionale. Însă în aceste delegaţii nu au participat oameni deafaceri cunoscuţi şi nici nu s-au semnat contracte importante.

Ce spun însă oameni de afaceri?

"Orice preşedinte, indiferent dacă e într-un stat democratic sauunul totalitar, îi ia pe oamenii de afaceri cu el în delegaţiileoficiale, dar la noi nu s-a întâmplat acest lucru. Mai mult, deregulă, unul dintre punctele principale pe agenda de întâlniriîntre oficialii dintre două state ar trebui să fie relaţiile deafaceri dintre cele două ţări", spune Ioan Niculae, acţionarulgrupului Interagro.

Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, cu afaceri de 100 mil. euro,arată că niciodată nu a făcut parte dintr-o delegaţie apreşedintelui Traian Băsescu în străinătate. "Pentru businessul meunu cred că m-ar ajuta, însă nici nu am solicitat să fac partedintr-o asemenea delegaţie. Nu am sesizat până acum că vreostructură a statului ar fi interesată de promovarea afaceriiromâneşti. O singură dată, când premierul Călin Popescu-Tăriceanu aparticipat la deschiderea magazinului meu de la Sofia, am avutsatisfacţia să văd implicare", a spus Şucu.

"Nu am fost invitat de niciunul dintre preşe­dinţii Românieiîntr-o delegaţie oficială în străi­nă­tate", spune, la rândul său,Marius Cristescu, care deţine alături de fratele său Emil grupul defirme industriale Bega cu afaceri estimate la 200 mil. euro în2009. Antreprenorul, care deţine un grup în care lucrează 3.000 deoameni, consideră că pentru cei care exportă pe o anumită piaţăprezenţa într-o delegaţie alături de preşedinte, dar mai ales deprimul-ministru sau ministrul economiei ar putea constitui unsprijin.

"Ar putea fi invitaţi cei care au export în acea ţară, pentru căo companie care nu s-a extins până acum are şanse mai mici săsemneze contracte", adaugă Cristescu. Grupul Bega are activităţi deexport atât pe pieţele europene, dar şi în state precum Egipt,Cristescu dând exemplul companiei Faur care exportă 80% dinproducţie. Compania Faur a avut anul trecut o cifră de afaceri de85,9 mil. lei (20 mil euro) faţă de 125 mil. lei în 2008.

George Copos, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceriromâni, care controlează mai multe businessuri ce au obţinut ocifră de afaceri totală de 75 de milioane de euro în primele zeceluni, a declarat că în timpul mandatului lui Ion Iliescu a fost înmai multe delegaţii în străinătate, cu ocazia cărora a încheiat maimulte parteneriate de afaceri. "Din 1992 am început să fiu invitatşi să particip alături de preşedintele ţării Ion Iliescu în maimulte delegaţii în străinătate, printre care şi la deplasarea dinCoreea (când omul de afaceri avea un parteneriat cu Samsung, pentrucare distribuia produse în ţară - n.red.). În prezent participareaîn aceste delegaţii nu mai constituie o prioritate pentru mine, ciinvestiţiile pe care le am în derulare", a declarat omul deafaceri. Întrebat dacă a fost invitat şi în delegaţii înstrăinătate alături de preşedintele Traian Băsescu, omul de afaceria răspuns că da, fără a da mai multe detalii. Copos deţine fabricade motoare Ana Imep, care exportă mai mult de 90% din producţie pepiaţa externă, dar şi lanţul de magazine Ana Pan şi şaptehoteluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO