Politică

Legea privind plagiatul şi şcolile doctorale este neconstituţională

Legea privind plagiatul şi şcolile doctorale este...

Autor: Mediafax

26.10.2016, 12:23 545

"Legea este integral neconstituţională, ordonanţa de urgenţă rămâne în vigoare", a anunţat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.

Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi, judecătorii acceptând astfel sesizările depuse de Guvern şi PNL.

Pe 13 octombrie, Guvernul a contestat la Curtea Constituţională legea privind şcolile doctorale şi plagiatul, în forma adoptată de Senat, după ce liberalii anunţaseră că au depus şi ei o contestaţie la aceeaşi lege, votată însă de unii senatori PNL.

În sesizarea depusă la CCR, Guvernul semnalează încălcarea principiului bicameralismului, fiindcă cererea de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor a fost adoptată de Senat fără un vot prealabil în Camera Deputaţilor.

Executivul mai precizează în sesizarea către CCR că, prin adoptarea respectivei legi, a fost încălcat articolul 1, alin. 5 din Constituţie, care prevede că ”în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”. ”Prin prisma acestei reguli constituţionale se desprinde interpretarea potrivit căreia activitatea de legiferare se realizează în limitele şi în concordanţă cu Legea fundamentală dar aceasta trebuie să se facă în condiţii de calitate a legislaţiei. Pentru ca legea să fie respectată, aceasta trebuie cunoscută şi înţeleasă de subiecţii de drept, iar pentru a fi înţeleasă, trebuie să fie suficient de precisă, şi previzibilă, în scopul de a oferi securitate juridică destinatarilor săi”, mai argumentează Guvernul.

Liberalii au adus şi ei argumente similare în faţa Curţii Constituţionale. În primul rând ei invocă jurisprudenţa CCR, conform căreia o lege trebuie supusă votului final în fiecare cameră a Parlamentului, nu doar într-una din camere, aşa cum s-a întâmplat în cazul de faţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO