Politică

Limite de taxare a salariilor există peste tot: Cum sunt plafonate contribuţiile de asigurări sociale în alte state din Uniunea Europeană

Limite de taxare a salariilor există peste tot: Cum sunt...

Autor: Adelina Mihai

14.01.2017, 08:30 828

Pană în această lună, Romania avea un plafon similar cu cel al Franţei, de pană la 3.200 de euro, doar că era echivalentul a 5 sa­larii medii brute pe economie şi nu a unui salariu mediu, cum e în Franţa. Începand de luna viitoare, plafonul CAS din Romania dispare.

Decizia noului guvern PSD de a elimina plafonul de cinci salarii medii brute la plata contribuţiei de asigurări sociale (CAS) a bulversat mediul de business, iar firmele sunt nevoite să-şi refacă bugetele pentru a putea acoperi aceste creşteri de costuri cu salariile angajaţilor din top management. Consultanţii susţin că, deşi impactul în economie al acestei măsuri nu este atat de mare pe plan local, majoritatea statelor din Uniunea Europeană aplică astfel de plafoane, în încercarea de a scoate la suprafaţă veniturile reale obţinute de cel mai bine plătiţi angajaţi din economie.

"Majoritatea statelor membre ale UE aplică plafoane pentru contribuţiile de asigurări de sănătate şi cele de pensie. Spre exemplu, Bulgaria aplică un plafon de aproximativ 1.300 de euro (2.600 de leva) pentru ambele tipuri de contribuţii. Polonia aplică un plafon anual de aproximativ 27.800 euro pentru contribuţiile sociale ale anga­jatului şi angajatorului, adică de 2.316 de euro lunar. În Franţa, atat contribuţia dato­rată de angajat pentru pensie cat şi cea da­torată de angajator sunt plafonate la nivelul de 3.218 euro/lună, respectiv 3.170 euro/lu­nă", a explicat Mihaela Mitroi, li­derul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală PwC Romania.

Potrivit noii decizii luate de guvern, pentru un CEO din Romania care caştigă un salariu net de 45.000 de lei pe lună, care corespunde unui salariu brut de circa 58.500 de lei, contribuţia la CAS creşte de la 1.400 de lei (cat era cu plafonul de 5 salarii medii brute) la peste 6.100 de lei (după eliminarea plafonului). Totodată, prin decizia gu­vernului Grindeanu de la finalul săptămanii trecute a fost anulată şi prevederea din Codul fiscal intrată în vigoare la 1 ianuarie 2017 de plafonare a contribuţiilor la bugetul de asigurări de sănătate la nivelul de 5 x sa­lariul mediu brut. Totuşi, eliminarea plafoa­nelor privind plata contribuţiilor sociale şi de asigurări de sănătate nu va avea un impact bugetar substanţial, a spus Mihaela Mitroi, întrucat numărul celor afectaţi de măsură nu este foarte mare. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Muncii, această măsură va afecta 36.000 de angajaţi care au salarii mai mari de 15.000 de lei brut pe lună (echiva­lentul a 5 salarii medii pe economie). "To­tuşi, mediul de afaceri a sus­ţinut în mod consecvent necesitatea pla­fonării contri­buţiilor sociale şi de sănă­tate ca o modalitate a încuraja decla­rarea inte­grală a veniturilor aferente salariilor obţinute de angajaţii din Romania, deci de a creşte conformarea fis­cală şi de a majora veniturile bugetare", a mai spus Mihaela Mitroi.

Pe de altă parte, s-a menţinut plafonarea contribuţiilor sociale la 5 salarii medii brute pe economie pentru cei care realizează venituri din activităţi independente (per­soa­ne fizice autorizate, de exemplu) sau pentru cei cu contracte de drepturi de autor.

"Este, sigur, de apreciat menţinerea plafoanelor de contribuţii la asigurările sociale de pensii şi de sănătate în cazul PFA şi mesajul care pare să se transmită este că se încurajează această formă de organizare. Pe de altă parte, în cazul CASS (contribuţia la sănătate - n. red.) trebuie ţinut cont de faptul că indiferent de cuantumul contri­buţiei de sănătate, serviciile oferite de sistemul sanitar public sunt identice. Prin urmare, chiar şi luand în calcul principiul solidarităţii sociale, acest sistem al contri­buţiilor neplafonate pare inechitabil", a mai adăugat Mihaela Mitroi.

Ea a mai precizat că, pe de altă parte, eliminarea plafonului maxim de contribuţie de pensie ar trebui să ducă la un punctaj mai mare de pensie pentru cei cu contribuţii mari, conform actualei formule de calcul al pensiei, precum şi urmare a majorării punctului de pensie, ceea ce pe termen lung pare de asemenea o povară destul de mare pentru bugetul asigurărilor sociale.

adelina.mihai@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO