Politică

Liviu Dragnea, şeful PSD: Ministrul finanţelor a greşit când a anunţat un acord, decizia va fi politică

Liviu Dragnea, şeful PSD: Ministrul finanţelor a...

Autor: Iulian Anghel

24.08.2015, 17:58 1142

- Codul fiscal va fi rediscutat joi de partidele parlamentare. Premierul Victor Ponta nu va participa la ele. -

Nimeni nu cunoaşte la acest moment forma în care va fi adoptat Codul fiscal în Parlament. Înţelegerile de săptămâna trecută dintre partide privind reducerea TVA de la 24% la 20% şi menţinerea accizei speciale de 7 eurocenţi până în 2017 au o însemnătate doar “tehnică”. Iar decizia va fi “politică”.

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici care a anunţat un acord parlamentar pe Codul fiscal nu a avut un mandat în acest sens, a explicat astăzi, surprinzător, şeful PSD - partidul de guvernământ - Liviu Dragnea.

Situaţia este surprinzătoare pentru că Parlamentul fusese convocat în sesiune extraordinară tocmai pentru adoptarea Codului fiscal. În urma intervenţiei lui Dragnea, sesiunea extraordinară a fost anulată, deşi parlamentarii ajunseseră deja la Bucureşti, chemaţi fiind din vacanţă. Comisiile de specialitate ale Senatului începuseră dimineaţă să facă demersurile formale de aprobare a Codului fiscal, iar la Camera Deputaţilor era pregătită întrunirea conducerii pentru aprobarea programului. Totul a fost anulat.

"Domnul Teodorovici a avut un singur mandat de la mine, să asculte şi să furnizeze toate datele tehnice. A greşit dacă a anunţat la sfârşitul întâlnirii (de joia trecută - n. red.) că s-a convenit ceva, pentru că decizia se ia la nivel politic. Eu l-am rugat pe domnul Teodorovici, după ce l-am consultat pe Victor Ponta, că, în mod firesc, Ministerul Finnţelor să fie prezent la întâlnirea tehnică (de săptămâna trecută - n. red.)", a explicat Liviu Dragnea.

Premierul Victor Ponta nu a arătat că ar fi iritat de intervenţia preşedintelui partidului, care nu are nicio poziţie administrativă, în chestiunea Codului fiscal.

"Eu nu mi-am schimbat deloc părerea legat de forma decisă de guvern, cu TVA de 20%. Vreau să avem Cod fiscal şi vreau să avem TVA de 20%. Celalte chestiuni le stabilesc oamenii politici. Eu mi-am făcut treaba şi am pus pe masa Parlamentului un cod foarte bun şi sunt convins că până la urmă va fi votat."

Şefii partidelor parlamentare se vor întâlni joi pentru a decide ce formă va căpăta textul Codului fiscal. Cu totul de mirare, premierul Ponta nu va participa la aceste discuţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO