Politică

Ludovic Orban, preşedintele PNL: Dezbaterile din Parlamentul European arată incapacitatea Guvernului de a difuza argumente justificate

Ludovic Orban, preşedintele PNL: Dezbaterile din...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

03.10.2018, 15:33 53

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri că dezbaterile din PE arată incapacitatea Guvernului de a veni cu argumente justificate şi că PSD-ALDE are „ultima şansă” de a face „cale întoarsă din drumul pe care au pornit împotriva valorilor europene”.

„Dezbaterea de astăzi din plenul Parlamentului European a arătat, în mod clar, incapacitatea actualului Guvern de a furniza vreun argument care să justifice demersurile majorităţii PSD-ALDE împotriva independenţei justiţiei, a statului de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români. În ciuda tentativelor repetate de încălcare a recomandărilor din MCV, a solicitărilor exprimate de Comisia Europeană şi de celelalte instituţii europene, prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, a mai dat astăzi o şansă României arătând că există o singură cale care poate să ferească România de sancţiuni – aceea de a se conforma acestor solicitări şi recomandări”, a afirmat preşedintele PNL, Ludovic Orban, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

El a susţinut că dacă Guvernul nu va ţine cont de deciziile oficialilor europeni, va exista riscul de declanşare a procedurii împotriva României.

„În urma dezbaterii de astăzi, în cazul în care nu vor da curs punctelor de vedere exprimate de oficialii europeni – aşa cum, de altfel, s-a şi angajat premierul Viorica Dăncilă în faţa Parlamentului European, anume că va respecta avizul Comisiei de la Veneţia – riscul de a fi declanşate proceduri împotriva României sunt extrem de mari, cu implicaţii negative asupra românilor. Este ultimul moment în care PSD şi ALDE pot face cale întoarsă din drumul pe care au pornit împotriva valorilor şi principiilor democraţiei europene”, a adăugat Ludovic Orban.

Liderul PNL a menţionat că Guvernul trebuie să amâne intrarea în vigoare a modificărilor aduse asupra Legilor Justiţiei până când Comisia de la Veneţia îşi va exprima punctul de vedere.

„Primul lucru pe care trebuie să-l facă actuala putere politică de la Bucureşti este să suspende intrarea în vigoare a modificărilor la Legile Justiţiei. Acest lucru este imperios până la adoptarea raportului final al Comisiei de la Veneţia şi al celui privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Totodată solicit şi punerea în acord a Legilor Justiţiei cu observaţiile celor două organisme. Oficialii guvernamentali români să se trezească la realitate, să renunţe la atitudinea ostilă faţă de organismele europene şi să conlucreze, în mod real, cu reprezentanţii Comisiei Europene. În acest moment orice încercare marca PSD-ALDE de a umbla cu „cioara vopsită” prin Europa creează grave prejudicii României”, a adăugat Orban.

De asemenea, Ludovic Orban somează majoritatea PSD-ALDE să abandoneze „retorica anti-europeană”.

„Îi somăm pe reprezentanţii PSD-ALDE să abandoneze retorica anti-europeană, atacurile virulente la adresa liderilor şi oficialilor europeni, contestarea permanentă a legitimităţii acţiunilor instituţiilor europene, sfidarea oricăror recomandări care decurg din tratatul de aderare. Dacă vor continua cu această atitudine vor fi responsabili de punerea României într-o situaţie de marginalizare, ţara noastră riscând să devină un stat problemă al Uniunii Europene şi să piardă drepturi aferente statutului de membru al UE”, a conchis liderul liberal.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în cadrul dezbaterii din Parlamentl European, că miercuri i-a informat pe membrii acestui for despre abuzurile care s-au petrecut în România din cauza protocoalelor secrete, solicitându-le acestora să nu le mai ignore.

"Comisia de la Veneţia spunea că în sistemul sovietic, Parchetul reprezenta un instrument... Jumătate dintre magistraţii din România au avut dosare prin care au fost influenţaţi să dea soluţii. Nu o spun doar eu, o spun magistraţii din România. În final, toţi au fost achitaţi iar dosarele clasate, dar ei au fost înlăturaţi. Azi v-am informat pe toţi despre abuzurile din România. De acum nu se vor mai putea ignora aceste lucruri, nu se va mai putea vorbi despre justiţia din România, dacă nu se va vorbi despre aceste abuzuri. Întrebaţi-vă de ce ....", a declarat premierul Viorica Dăncilă, în cadrul dezbaterii din PE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO