Politică

Ludovic Orban si Crin Antonescu s-au decis sa-i ia scaunul lui Calin Popescu-Tariceanu

19.02.2009, 00:00 45

Vicepresedintii PNL Ludovic Orban si Crin Antonescu si-au anuntat ieri candidatura pentru sefia formatiunii la congresul partidului din 20 martie, cand actualul presedinte liberal, Calin Popescu-Tariceanu, isi va pune functia la bataie.

"In cursul sedintei de astazi a PNL, colegii nostri Crin Antonescu si Ludovic Orban si-au anuntat amandoi candidatura la presedintia partidului", a anuntat Bogdan Olteanu, purtatorul de cuvant al partidului.
Cei doi vicepresedinti au avut, initial, intentia sa castige bunavointa partidului candidand impreuna in tandemul presedinte-presedinte executiv. Insa aceasta ultima functie nu exista in statutul PNL - ea ar fi trebuit inventata inainte alegerilor prin schimbarea statutului. Ieri insa Antonescu si Orban au anuntat partidul ca se vor inscrie in cursa separat, lucru care il avantajeaza, practic, pe Tariceanu care doreste sa-si reinnoiasca mandatul in fruntea PNL.
"Nu este vorba de avantaje si dezavantaje, este vorba despre o competitie in care fiecare va veni cu o oferta politica. In ceea ce ma priveste, am venit cu cateva obiective: castigarea alegerilor (legislative viitoare - n.n.), readucerea PNL la guvernare pe pozitia de principal partid de guvernamant si in mod evident realizarea a tot ceea ce este posibil pentru a scapa Romania de Basescu (presedintele Traian Basescu - n.n.)", a sustinut ieri Ludovic Orban.
Ceea ce i-a reprosat Orban lui Tariceanu, dupa alegerile din toamna, a fost tocmai faptul ca nu s-a consultat cu partidul in momentul in care a decis ca PNL sa treaca in opozitie. Orban a sustinut ca trecerea partidului in opozitie ii afecteaza pe liberalii din teritoriu care ar pierde astfel functiile in institutiile deconcentrate si bani de la buget pentru administratiile pe care le conduc.
Tariceanu a castigat pozitia de presedinte al PNL in urma cu patru ani - la o luna dupa ce fusese desemnat premier - in urma unui congres al partidului. In PNL au loc in martie noi alegeri pentru functiile de conducere, iar Tariceanu este inca puternic, el avand sprijinul unor liberali cu influenta - Bogdan Olteanu, Teodor Melescanu sau Teodor Atanasiu. "Mi se pare absolut fireasca, nu cred ca are rost sa ne punem mari semne de intrebare sau... Intotdeauna, in cadrul PNL la Congres a fost o competitie, cred ca este un lucru normal, binevenit, firesc", a comentat ieri Tariceanu intentia colegilor sai de a candida la sefia PNL.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO