Politică

Margrethe Vestager, comisar european pentru concurenţă: Brexitul face euro mai popular

Margrethe Vestager

Margrethe Vestager

Autor: Bogdan Cojocaru

24.01.2018, 00:04 248

Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană creşte popularitatea euro, lăsându-i pe cei care denigrează moneda comună fără forţa gravitaţională  dată de a doua economie ca mărime a blocului comunitar, a afirmat comisarul european pentru concurenţă Margrethe Vestager.

„Membrii noneuro ai UE nu vor mai avea niciun centru natural după plecarea Marii Britanii. De aceea, este probabil ca numărul ţărilor din zona euro să crească în următorii zece ani“, a explicat Vestager, fost ministru al economiei în Danemarca. Ea este cel mai cunoscut dintre co­misarii europeni, ocu­pându-se cu succes de cazuri în care sunt implicate companii mari precum Gazprom, din Rusia, şi giganţii de tehnologie din America.

Liberală şi profund pro-europeană, Vestager apre­ciază că Brexitul a acţionat ca un catalizator pentru dezbateri pentru o integrare mai în pro­funzime a regiunii. O astfel de integrare se regăseşte şi în viziunile despre viitorul zonei euro ale preşedintelui Franţei Emmanuel Macron şi preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

„Euro va fi diferit. Se va vorbi mai puţin de euro şi de statele noneuro şi mai mult de Uniunea Europeană şi de moneda ei, euro“, a explicat Vestager.

Comentariile comisarului vin în contextul în care miniştrii de finanţe ai UE au discutat la Bruxelles despre crearea unui Fond Monetar European, despre care Vestager spune că este o dovadă a „apetitului mai mare“ pentru unitatea UE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO