Politică

Mascarada ministrilor: PSD, incapabil sa gaseasca un om la Interne

Mascarada ministrilor: PSD, incapabil sa gaseasca un om la Interne
04.02.2009, 00:00 28

Demisia lui Liviu Dragnea - al doilea ministru PSD, dupa Gabriel Oprea care paraseste Internele in decurs de doua saptamani - arata inca o data miza enorma pe care o reprezinta acest minister, dar si luptele din PSD dintre puternicii lideri locali social-democrati pentru controlul administratiei si neputinta conducerii de a gasi o solutie rezonabila.

"PSD are o mare problema interna si demisia lui Dragnea nu este decat un episod suplimentar in lupta dintre baroni pentru controlul administratiei", sustine analistul politic Cristian Parvulescu.
Doar atat?
In momentul in care fostul sef al serviciului secret al Internelor (DGIPI), Virgl Ardelean (supranumit Vulpea) pleca din aceasta pozitie in urma demisiei lui Gabriel Oprea care il adusese acolo, acesta transmitea un mesaj clar: in politie si parchete "sunt multi Virgil Ardelean si multe vulpi", fraza considerata de analistii politici drept o amenintare la adresa clasei politice.
De la demisia lui Ardelean, postul nu a mai fost ocupat, iar lupta pentru acest fotoliu se va mai prelungi o vreme.
Ministerul Internelor si Administratiei este o structura mamut - are aproximativ 160.000 de angajati. Primul ministru desemnat de PSD pentru a ocupa acest portofoliu, Gabriel Oprea, a demsionat la nicio luna de la investire - motivul fiind nemultumirile PSD fata de numirile pe care le-a facut la DGIPI si in randul secretarilor de stat. De acelasi lucru s-a lovit si Dragnea. El ar fi avut in vedere demisia inca de lunea trecuta, cand i-a trimis premierului propunerile privind seful DGIPI - respectiv Ionel Georgescu - si secretarul de stat in MAI, Mincu Silvestru. Acestia au fost sustinuti de seful PSD Bucuresti insa, pana la demisia lui Dragnea, ei nu fusesera agreati de premierul Emil Boc.
Sursele citate au aratat ca Dragnea ar fi stiut de aceste nominalizari - Ionel Georgescu, la DGIPI, si Mincu Silvestru - secretar de stat - inca din momentul in care a acceptat sa preia functia de ministru, acesta fiind mandatul sau.
Sursele mentionate au aratat ca cei doi - Ionel Georgescu si Mincu Silvestru - ar fi sustinuti de liderul PSD Bucuresti Marian Vanghelie, care l-ar fi sprijinit pe Dragnea sa ajunga ministru in schimbul nominalizarii celor doi pe posturile enumerate.
Potrivit acelorasi surse, lui Dragnea nu i-ar fi convenit, odata ajuns ministru, sa ii nominalizeze pe Ionel Georgescu la DGIPI sau pe Mincu Silvestru secretar de stat, el avansand, ca urmare a refuzului lui Boc de a semna, oameni apropiati lui, pentru aceste posturi.
Sursele mentionate au aratat ca acest lucru ar fi creat frustrari la nivelul sustinatorilor lui Ionel Georgescu si Mincu Silvestru, urmarea fiind exercitarea unor presiuni asupra lui Dragnea. Acesta ar fi fost avertizat, potrivit Mediafax, cu privire redeschiderea unor dosare la DNA, in care a primit, deja, neinceperea urmaririi penale.
Interesul pentru pozitiile de frunte din minister este foarte mare intruct puterile sale sunt extreme de mari. Serviciul secret al Internelor controleaza practic tot - nu doar angajatii de la Interne, ci si pe cei din administratia locala, de aici interesul liderilor locali pentru ocupantul acestei pozitii. De asemenea, practic, banii administratiei sunt controlati si prin intermediul ministerului.
Inainte de venirea lui Dragnea, PSD a amenintat chiar ca rupe coalitia daca Emil Boc nu-l demite pe Gabriel Oprea. Cel mai vehement a fost tot Marian Vanghelie, cel care ar fi dorit sa-i impuna lui Dragnea oamenii sai. Mai multi lideri din PSD, in special asa-numitul grup de la Cluj, ii reproseaza lui Mircea Geoana ca nu mai asculta decat de Vanghelie, cel care si-a intarit considerabil acum pozitia in partid.
Cu cateva ore inainte sa fie numit la Ministerul de Interne, Dragnea s-a intalnit la barul Palladium cu mai multi baroni locali ai PSD: Marian Vanghelie (Bucuresti), Gheorghe Nechita (Iasi), Marian Oprisan (Vrancea, apropiat de Miron Mitrea), Radu Mazare (Constanta).
Potrivit unor surse din PSD, fost o negociere dura intre baroni - care avea loc doar cu cateva ore inainte ca presedintele Traian Basescu sa semneze decretul prin care Liviu Dragnea era numit ministru al Internelor. La 12 zile de la acea intalnire, Dragnea a demisionat, iar unul dintre putinii care i-au luat apararea a fost Miron Mitrea care
i-a dat dreptate.
Dragnea a invocat la momentul demisiei faptul ca nu i-au fost acordati destui bani pentru minister, dar Finantele au spus ieri ca MAI i-au fost alocati mai multi bani decat anul trecut, iar schema de personal a fost majorata cu peste 6.000 de posturi.
De ce nu reuseste PSD sa gaseasca un om potrivit pentru aceasta pozitie incurcata mai degraba de interese de partid?
Fostul ministru de interne Ioan Rus (PSD) sustine ca demisia lui Dragnea este de fapt o greseala a partidului. "Cred ca demisia este legata de situatia din PSD, poate de domnul Vanghelie, poate de atii. In orice caz, este o situatie neplacuta pentru partid si cred ca este o eroare ca s-a ajuns aici", spune Rus. A gresit PSD cand l-a numit pe Dragnea la Interne? "Poate fi interpretata ca o greseala aceasta numire", crede purtatorul de cuvant al PSD Bogdan Niculescu-Duvaz. Nu pare insa ca PSD se comporta cu lipsa de responsabilitate numind intr-o pozitie atat de importanta oameni care au dat inapoi la primul hop? "Demisia este un act unilateral, nu este o decizie de partid. Nu ne-am inchipuit ca se va ajunge aici", comenteaza Duvaz. Si alti lideri ai PSD au comentat situatia.
Senatorul PSD Miron Mitrea, un lider al gruparii de baroni din Vrancea, Constanta si Bucuresti, a apreciat ca este intemeiata decizia lui Liviu Dragnea de a demisiona din functia de ministru al Administratiei si Internelor, insa, la acest moment, nu poate face comentarii cu privire la demersul acestuia. Numele lui Mitrea este vehiculat ca posibil successor in functie al lui Dragnea, lideri ai PSD primind ieri pe telefoanele mobile sms-uri de sustinere a senatorului la sefia ministerului, spun surse din partid citate de Mediafax.
Liderul Consiliului National al PSD Adrian Nastase a afirmat ca demisia lui Liviu Dragnea de la MAI e "surprinzatoare. Fostul ministru de interne Gabriel Oprea este convins ca Dragnea a demisionat din aceleasi motive care l-au determinat si pe el sa faca acelasi gest. "Cred ca a fost supus unor presiuni care au avut loc si in cazul meu", a spus Oprea.
Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca liberalii sunt "neplacut surprinsi" de demisia lui Dragnea si i-a cerut premierului Boc sa se gandeasca de doua ori inainte de a face a treia numire la Ministerul de Interne.
De la PD-L, Valeriu Stoica a comentat insa ca demisia lui Dragnea nu are substrat politic, afirmand ca nu este firesc ca Dragnea sa-si "ia jucariile si sa plece", dupa discutiile "inerente" despre buget.
Liderii PSD urmau sa desemneze aseara un nou ministru in locul lui Dragnea care se intoarce in fruntea Consiliului Judetean Teleorman al carui sef este. Insa de vreme ce el a abandonat pozitia de ministru, ce autoritate mai are el in fruntea unui consiliu, intr-o functie platita din bani publici? Ioan Rus spune ca cele doua posturi sunt incomparabile, pozitia de ministru al Internelor fiind una extreme de grea in raport cu cea a unui sef de consiliu, insa afirma el, Dragnea a obtinut functia in urma alegerilor si nu poate fi schimbat.
 
Mitrea vrea sa candideze la sefia PSD impotriva lui Geoana, sprijinindu-l pe Dragnea pentru secretariatul general
 
Senatorul PSD Miron Mitrea (desen) intentioneaza sa candideze la functia de presedinte al PSD, la Congresul partidului, el urmand sa il sprijine pe Liviu Dragnea pentru functia de secretar general al partidului, au declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, surse din partid. Numele lui Mitrea a fost vehiculat ieri si pentru a prelua portofoliul Internelor, dupa demisia lui Dragnea. Varianta cu Dragnea ca secretar general al PSD, post ramas vacant dupa demisia lui Titus Corlatean, este sustinuta si de presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase. Miron Mitrea a facut lobby pe langa mai multi lideri de organizatii si parlamentari ai partidului pentru a cere ca la Congres actuala echipa de conducere sa isi depuna mandatul si sa fie organizate noi alegeri, pentru toate functiile de conducere din partid, spun sursele citate. Mitrea intentioneaza ca la aceste alegeri sa candideze la functia de presedinte al PSD, el promitandu-i lui Dragnea sprijin pentru functia de secretar general, in schimbul sustinerii la presedintia partidului. Cei doi au avut, luni, la Senat, o convorbire prelungita, surse din PSD sustinand ca Dragnea i-ar fi spus lui Mitrea de intentia de a demisiona de la MAI, acesta propunandu-i intelegerea de sprijin reciproc in perspectiva Congresului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO