Politică

Ministerul Afacerilor Externe reacţionează după scrisoarea transmisă de cele 12 state: Mesajul statelor partenere arată recunoaşterea progresului în construirea statului de drept

Ministerul Afacerilor Externe reacţionează după...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

28.06.2018, 15:38 181

Ministerul Afacerilor Externe reacţionează după scrisoarea transmisă de cele 12 state partenere, precizând că aceasta este de fapt o recunoaştere a evoluţiilor din România cu privire la combaterea corupţiei şi consolidarea statului de drept. 

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de poziţia exprimată astăzi de cele 12 state partenere cu privire la procesul de amendare a Codului penal şi a Codului de procedură penală. Recunoaşterea de către statele partenere a progresului demonstrat de România în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient, arată, încă o dată, eforturile pe care instituţiile statului le depun în mod constant pentru a asigura respectarea legii şi a angajamentelor României, atât în cadru european cât şi în cadru internaţional", transmite MAE într-un comunicat de presă.

Ministerul mai precizează că instituţiile române dialoghează în permanenţă cu cele europene cu privire la modificarea legilor Justiţiei, iar România îşi respectă angajamentele luate pe plan internaţional.

"Reiterăm că instituţiile statului au un dialog permanent şi transparent cu instituţiile europene şi internaţionale inclusiv pe Legile Justiţiei, în vederea facilitării unei cooperări internaţionale eficiente şi respectării de către România a tuturor angajamentelor în plan internaţional. Procesul de amendare a legislaţiei în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituţie, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice şi a dialogului cu cetăţenii. Reiterăm că procesul de amendare este în curs de derulare, aceste legi urmând a intra în vigoare numai după adoptarea acestora de către Parlament şi respectiv promulgarea de către Preşedintele României. Subliniem că întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei fac parte din priorităţile asumate prin programul de guvernare 2018-2020", completează MAE.

12 state partenere, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii,transmit autorităţilor române un mesaj comun prin care cer să nu fie slăbit statul de drept prin modificarea Codurilor penale şi de procedură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO