Politică

Ministerul Afacerilor, reacţie la raportul Comisiei Europene: Raportul de ţară confirmă avansul înregistrat în 2017 de economia României, tendinţa de consolidare a investiţiilor publice şi a condiţiilor de pe piaţa muncii

Ministerul Afacerilor, reacţie la raportul Comisiei...

Autor: Dragoş Dinu

07.03.2018, 20:24 212

Ministerul Afacerilor Externe a transmis miercuri că România a fost încadrată de Comisia Europeană în categoria statelor membre fără dezechilibre macroeconomice, fapt ce confirmă „avansul înregistrat anul trecut de economia României, tendinţa de consolidare a investiţiilor publice şi îmbunătăţirea potenţialului de creştere şi a condiţiilor de pe piaţa muncii”.

Comisia Europeană a anunţat că Raportul de ţară 2018, în cazul României, nu conţine un bilanţ aprofundat („in-depth review“), aşa cum se întâmplă în cazul Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, Franţei, Germaniei, Irlandei, Italiei, Olandei, Portugaliei, Sloveniei, Spaniei şi Suediei.

„Rolul analizei anuale realizate de către Comisia Europeană este de a evidenţia provocările cu care se confruntă statele membre în vederea sprijinirii acestora pentru identificarea măsurilor de ajustare, dar Raportul pentru România remarcă mai multe aspecte pozitive, precum creşterea economică ridicată în anul 2017, îmbunătăţirea potenţialului de creştere şi a condiţiilor de pe piaţa muncii sau tendinţa de consolidare a investiţiilor publice”, potrivit comunicatului transmis de Ministerul de Externe.  

Ministerul de Externe mai precizează că, referitor la atingerea obiectivelor naţionale ale Strategiei „Europa 2020“, România înregistrează performanţe bune în ceea ce priveşte rata de ocupare a forţei de muncă, emisiile de gaze cu efect de seră, energia din resurse regenerabile şi învăţământul terţiar, aceşti indicatori fiind pe o traiectorie care permite atingerea ţintelor stabilite. De asemenea, obiectivul naţional privind reducerea populaţiei expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială a fost deja atins.

Strategia Europa 2020, adoptată în anul 2010, reprezintă strategia de creştere economică a Uniunii Europene care îşi propune atingerea unor obiective de creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. În acest context, prin Programele Naţionale de Reformă (PNR), actualizate anual, statele membre conturează măsuri prin care sunt transpuse la nivel naţional obiectivele strategiei. Prin Recomandările specifice de ţară (RST) Comisia propune orientări de politică economică pentru fiecare stat membru pentru următoarele 12-18 luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO