DEZASTRUL DIN ADMINISTRAŢIE

Ministerul Agriculturii dă 25 de milioane de euro pentru un site, un newsletter şi 100 de broşuri de 60 de pagini cu informaţii despre fondurile UE

16 mar 2012 Autor: Gabriel Razi

Ministerul Agriculturii dă 25 de milioane de euro pentru un site, un newsletter şi 100 de broşuri de 60 de pagini cu informaţii despre fondurile UE

Site-ul www.rndr.ro afişa acest mesaj ieri la jumătate din linkuri

Ministerul Agriculturii a lansat ieri un proiect de 25 de milioane de euro din bani europeni numit "Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală" (RNDR), prin care fermierii ar urma să primească informaţii despre fonduri europene, care însă în acest moment se prezintă ca un site jumătate nefuncţional.

Site-ul proiectului (www.rndr.ro) afişează în multe cazuri "Lucrăm la această secţiune. Vă rugăm să reveniţi" iar numele celor 530 de fermieri care ar fi implicaţi în proiect nu sunt disponibile. Deşi ieri a avut loc lansarea oficială a proiectului, în prezenţa ministrului, responsabilii nu au fost în stare să spună ieri pentru Ziarul Financiar până la închiderea ediţiei numele niciunui fermier despre care se spune că ar fi înscris déjà în baza de date. Pe ce se vor cheltui practic cele 25 milioane de euro?

"Facem un newsletter lunar, la două luni avem o publicaţie cu o tematică generală în domeniul dezvoltării rurale, dar şi publicaţii cu tematică specifică. Estimez că vor fi peste 100 de publicaţii până la finalul proiectul în 2015 de cel puţin 60 de pagini fiecare. Membrii reţelei vor primi invitaţii şi la toate evenimentele pe care le vom organiza şi pentru cei ce vor dori să participe le vom asigura transportul şi cazarea în locul unde are loc conferinţa respectivă, noi suportăm costurile. Evenimentele vor fi în România", aşa a justificat Viviana Vasile, şefa proiectului, cele 25 de milioane de euro care vor intra în următorii patru ani în conturile Innovacion y Desarrollo Local, SL-IDEL, o firmă spaniolă care ia banii pentru implementarea proiectului.

Întrebată de ce site-ul www.rndr.ro este în bună măsură nefuncţional Viviana Vasile a subliniat: "Actualizarea site-ului este un proces, nu aveam cum să punem foarte multe lucruri, toate materialele ce se vor produce de acum încolo vor apărea. Site-ul va deveni din ce în ce mai bun pe măsură ce avansează proiectul".

Nici oficialii de la Ministerul Agriculturii nu au venit cu justificări concrete. Cornelia Mihai, responsabila cu fondurile europene la Ministerul Agriculturii, s-a rezumat să spună că nu se poate calcula în bani cum va influenţa acest proiect absorbţia fondurilor UE pentru agricultură. "Membrii reţelei beneficiază de consiliere primară - adică de toate informaţiile legate de Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), de exemplu au la dispoziţie informaţii despre cum pot să facă un grup de producători. Unele axe din PNDR nu au grad de accesare ridicat. Misiunea este să ridicăm accesarea fondurilor europene". Nu este clar însă de ce pentru un site, un newsletter şi 100 de broşuri se cheltuie 25 mil. euro.

Pe hârtie, spaniolii de la SL-IDEL se angajează ca în urmă­torii patru ani să aibă 54 de angajaţi în Bucureşti şi în alte şapte birouri în Brăila, Dolj, Sălaj, Mureş, Iaşi, Timiş şi Dâmboviţa. Aici vor lucra 54 de oameni plătiţi de SL-IDEL din banii europeni luaţi de la Ministerul Agriculturii. Viviana Vasile a precizat numai că cel mai mare salariu este echivalentul a patru salarii medii pe economie, adică 1.400 de euro. La cheltuieli medii pentru fiecare angajat de 1.300 de euro pe lună bugetul de salarii acoperă un milion de euro. În acest moment nu este clar cum se justifică restul de bani. În acest progam se poate înscrie gratis orice fermier român prin completarea unui formular pe site-ul www.rndr.ro. În proiect ar fi implicaţi deja 530 de fermieri, selectaţi în urmă cu patru ani de Ministerul Agriculturii. Cine sunt însă fermierii care vor merge la conferinţe pe banii Bruxellesului? "Noi am preluat o bază de date de la Ministerul Agriculturii. Nu am făcut publică lista numelor pentru că am trimis scrisori pentru reconfirmare şi nu au răspuns încă toţi membrii", a spus Viviana Vasile.

De cealaltă parte, fermieri din Timişoara şi Brăila - oraşe unde SL-IDEL spune că are birouri regionale - nu au niciun fel de informaţii despre proiect.

"Nu am auzit, nu ştiu despre ce este vorba. Nu mă interesează proiectul", a spus Costel Meca, din Brăila, care are un hectar de teren luat în arendă şi 20 de oi.

În celălalt capăt al ţării în localitatea Leibling de lângă Timişoara, producătorul agricol Octavian Petrescu nu ştie nimic despre Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală.

"Acum aud prima dată despre aşa ceva. M-ar interesa dar nu ştiu dacă am timp de aşa ceva sunt ocupat cu munca la câmp. Pe internet nu intru, dar intră copilul meu. Dacă fac eveniment aici la Timişoara mă duc, în rest nu am cum", spune Petrescu, care exploatează 54 de hectare de teren.

Pe piaţa agricolă locală sunt aproape 2,7 milioane de fermieri persoane fizice care exploatează 3,5 milioane de hectare de teren agricol, în timp ce restul de 4,7 milioane de hectare sunt lucrate de 13.000 de firme.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.03.2012

 
Cuvinte cheie:
Ministerul Agriculturii
, site
, newsletter
, broşuri
, fonduri UE
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 7 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (7):
adiana doi - 16 martie 2012, 14:32

"Ce nu intelegi voi"(asa zisii mari jurnalisti) a cui esti,mai adriana, "Un cititor fidel" , al ziarului zf.ro sau a site-ului incriminat ?? Daca esti a site-ului rndr.ro, nu ai ce citi.

Mai... adriana - 16 martie 2012, 14:26

Nu esti tu curioasa sa stii ce zic europenii de valoarea acestui site ?! Crezi ca ei dau bani pt asa ceva, cu nemiluita ?! ... auzi la ea..."care nu pot fi folositi in alte scopuri" si-atunci hai sa-i praduim pe 9 pagini de maculatura. In rest uita-te bine cui tii partea si nu consuma ...bbeeeeeeeeppppppp

gica - 16 martie 2012, 14:06

@adriana, acei bani o sa-i dam inapoi cu varf si indesat cu totii! asa ca ar trebui sa te intereseze pe ce se duc! inca 2-3 proiecte ca asta si gata PIB-ul.

Titi - 16 martie 2012, 11:29

Oare nu era mai bine daca se dadeau banii astia sa se conserve macar (daca nu sa se mai construiasca ceva) ce s-a facut pana acum la canalul Siret Baragan ?

Alexandru Andrei - 16 martie 2012, 10:52

Puteam sa fac o treaba de 100 de ori mai buna decat asta. www.elasivdesign.ro

adriana - 16 martie 2012, 09:57

Ce nu intelegi voi, asa zisii mari jurnalisti, este ca aceste investitii se fac din bani europeni, care nu pot fi folositi in alte scopuri.
Deci, pana la urma este un lucru foarte bun, spre deosebire de modul in care expuneti situatia in articolele dvs.

Cu stima,
Un cititor fidel

popescu - 16 martie 2012, 00:37

Ar fi interesant de vazut locul de munca al doamnei Viviana Vasile in momentul in care a fost organizat licitatia pentru acest contract cat si legatura existenta intre domnia sa si Cornelia Mihai. Chiar si o istorie a castigarii acestui contract ar fi un demers jurnalistic interesant.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide