Politică

Ministerul de Finanţe declară ferm: Nu avem în vedere contractarea niciunui împrumut de la organisme financiare internaţionale sau de la un grup de bănci private, asa cum fals s-a promovat în spaţiul public

Ministerul de Finanţe declară ferm: Nu avem în vedere...

Autor: Dragoş Dinu

25.01.2018, 19:58 79

Ministerul Finanţelor Publice a transmis, joi seară, printr-un comunicat de presă, că nu are în vedere contractarea niciunui împrumut de la organisme financiare internaţionale sau de la un grup de bănci private, interne sau internaţionale, în contextul unei situaţii de criză, asa cum fals s-a promovat în spaţiul public.

Cu privire la cu legislaţia privind datoria publică, Ministerul Finanţelor anunţă în fiecare an programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă şi externă pentru asigurarea necesităţilor de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţare a datoriei publice. În acest sens, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat necesarul de finanţare pentru anul 2018 şi instrumentele pe care intenţionează să le utilizeze prin  „Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018”,  publicat pe site-ul MFP.

„Potrivit programului indicativ, MFP intenţionează finanţarea necesităţilor la nivel guvernamental prin utilizarea instrumentelor de piaţă (emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, emisiuni de euroobligaţiuni), emisiuni de titluri de stat pentru populaţie şi trageri aferente împrumuturilor contractate de la instituţiile financiare internaţionale”, se arată în comunicat.  

Totodată, Ministerul Finanţelor Publice beneficiază de un rating suveran la nivelul gradului investiţional, acceptabil tuturor mediilor investiţionale, din partea celor mai importante agenţii internaţionale de rating (Moody’s, Standard & Pooor’s şi Fitch), cu o perspectivă stabilă.

De asemenea, România se situează la unul din cele mai scăzute niveluri ale datoriei publice din UE, plasându-se pe un onorabil loc 5 în acest clasament, din totalul de 28 de state UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO