Politică

Ministerul Mediului a lansat trei programe de 30 mil. euro finanţate de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein

Ministerul Mediului a lansat trei programe de 30 mil....

Autor: Laura Mitran

13.03.2014, 18:07 316

Cele trei programe sunt finanţate cu 30 de milioane de euro prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) de către Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Ministrul Mediului Attila Korodi a arătat, joi, la conferinţa de lansare, că prin Mecansimul Financiar al SEE s-a reuşit finanţarea unor domenii de nişă pentru care la ora actuală nu este prevăzută finanţare din bugetul de stat sau din fonduri europene.

Ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Tove Bruvik, a spus că cele trei programe sunt complementare celorlalte programe de mediu finanţate prin SEE, aflate în diferite stadii, vizând eficienţa energetică sau energiile regenerabile.

"Ne confruntăm cu probleme globale şi, prin urmare, este nevoie de soluţii globale şi deci de cooperare internaţională. (...) Datele ONU ne arată că activitatea umană elimină trei specii pe oră", a spus Tove Bruvik, adăugând că este foarte important ca toate activităţile din aceste programe să aibă în vedere conservarea biodiversităţii din România.

Finanţarea SEE acordată României este de 306 milioane de euro, potrivit diplomatului, iar absorbţia acestor granturi este în prezent în jur de 11 la sută, adică 32 de milioane de euro, potrivit secretarului de stat din Ministerul Fondurilor Europene Alin Mitrică.

Programul RO02 - Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor - vizează o îmbunătăţire a situaţiei ecosistemelor şi a nivelului de cunoaştere, informare şi conştientizare privind beneficiile produse de acestea şi importanţa menţinerii lor într-o stare bună. Bugetul programului este de 17.647.057 de euro, din care grantul SEE este de 15 milioane de euro.

Progrmul cuprinde un proiect de dezvoltare a unei baze de date naţionale a ecosistemelor, de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), organizaţia neguvernamentală WWF România şi Agenţia Spaţială Română, în parteneriat cu Agenţia de Mediu din Norvegia. Bugetul maxim al acestui proiect este de 4 milioane de euro.

Pentru restul fondurilor disponibile în cadrul programului, vor fi lansate trei apeluri de proiecte adresate autorităţilor publice şi ONG-urilor.

Acestea vor putea aplica, pentru granturi de câte 400.000 - 500.000 de euro, cu proiecte de studii şi training cu privire la contribuţia ariilor naturale protejate în sectorul economic, cu proiecte vizând capacitatea sporită de gestionare şi monitorizare a coridoarelor ecologice (valoare grant: minim 1 milion - maxim 1,5 milioane de euro), schema de refacere a marilor ecosisteme (1 milion - 2 milioane euro) şi proiecte de identificare a serviciilor de plată pentru ecosisteme (25.000 - 100.000 de euro).

Programul RO04 - Reducerea substanţelor periculoase - are ca obiective consolidarea capacităţii de a aplica şi implementa legislaţia europeană cu privire la chimicale şi deşeuri periculoase şi monitorizarea îmbunătăţită a substanţelor periculoase în mediu. Bugetul programului este de 11.764.706 euro, din care grantul reprezintă 10 milioane de euro.

Şi în cadrul acestui program există un proiect predefinit, precum şi apeluri la proiecte.

Proiectul predefinit, "Către un mediu acvatic adecvat", va fi derulat de Administraţia Naţională "Apele Române", în parteneriat cu Agenţia de Mediu din Norvegia, şi are un buget de 2.341.039 de euro.

În plus, pot depune proiecte de susţinere a factorilor de decizie, pentru granturi cuprinse între 1 milion şi 1,5 milioane de euro, instituţii publice din România care au responsabilităţi în domeniul substanţelor şi deşeurilor periculoase şi al monitorizării, precum Poliţia de Frontieră şi Garda de Mediu, şi respectiv proiecte de instruire şi campanii de conştientizare, pentru granturi de 250.000 - 500.000 de euro, institute de cercetare din România.

Programul RO07 - Adaptare la schimbările climatice - constă într-un proiect predefinit, "Calea verde spre dezvoltare durabilă", dezvoltat de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Sibiu, în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor şi Oraşelor din Norvegia, precum şi alături de primăriile Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov, Administraţia Naţională de Meteorologie şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

Bugetul proiectului este de 5.385.330 de euro, din care granturile SEE reprezintă 85 la sută, iar contribuţia Ministerului Mediului este de 15 la sută.

Proiectul va sprijini autorităţile publice locale în cele trei municipalităţi în realizarea de studii meteorologice asupra climei regionale şi locale şi va avea rol de pilot pentru soluţii de adaptare la schimbările climatice pentru sectoarele transporturilor, energiei şi construcţiilor.

De exemplu, un proiect pilot pentru sectorul transport adaptat la schimbări climatice în Sibiu va consta în montarea în subteran a 10.019 metri liniari de cabluri electrice şi de comunicaţie, plantarea a 30 de copaci în staţii de autobuz şi realizarea unui studiu de trafic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO