Politică

Ministrul de Externe a discutat cu premierul israelian despre o reuniune a guvernelor în 2014 şi despre proiectul ELI

Ministrul de Externe a discutat cu premierul israelian...

Autor: Departamentul Politic

25.12.2013, 11:55 615

Potrivit unui comunicat tranmsmis de MAE, la întrevederea care a avut loc marţi, Titus Corlăţean şi Benjamin Netanyahu "au apreciat nivelul foarte bun al dialogului politic şi diplomatic româno-israelian".

"De asemenea, a fost reiterată hotărârea celor două părţi pentru impulsionarea relaţiilor bilaterale, pe multiple planuri, în formatul reuniunilor comune ale guvernelor român şi israelian, preconizându-se ca următoarea rundă să aibă loc la Bucureşti, în 2014", menţionează sursa citată.

Ministrul Titus Corlăţean şi premierul Benjamin Netanyahu au discutat oportunităţi de dezvoltare şi aprofundare a cooperării sectoriale, cele două părţi urmând a acorda prioritate domeniilor investiţiilor, precum şi cercetării şi dezvoltării, respectiv high-tech. "În acest context, partea israeliană a exprimat interes pentru oferta română de a participa la proiectul ELI – Extreme Light Infrastructure", se mai arată în comunicat.

Ambele părţi au subliniat rolul comunităţii israelienilor originari din România la dezvoltarea şi promovarea relaţiilor bilaterale între cele două state.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa facilitării regimului de obţinere a vizelor pe termen lung pentru oamenii de afaceri şi studenţii români care sunt interesaţi să activeze în Israel, "ceea ce ar contribui la dezvoltarea şi mai amplă a cooperării economice şi tehnico-ştiinţifice între cele două ţări". "Partea israeliană a manifestat disponibilitatea de a aborda de o manieră pozitivă reglementarea acestei chestiuni", precizează MAE.

Totodată, cei doi oficiali "au realizat un schimb de opinii aprofundat" cu privire la dosarele regionale, cu accent pe negocierile israeliano-palestiniene, precum şi cu privire la evoluţiile în plan internaţional, exprimând, cu acest prilej, disponibilitatea de consolidare a cooperării la nivel multilateral.

Tot marţi, ministrul Titus Corlăţean a avut, la Ierusalim, o întâlnire cu reprezentanţi ai conducerii şi un grup de cercetători de la "Yad Vashem" - Autoritatea pentru comemorarea martirilor şi eroilor Holocaustului. "Ministrul Titus Corlăţean a prezentat demersurile susţinute ale autorităţilor române pentru păstrarea memoriei Holocaustului şi promovarea educaţiei tinerei generaţii în spiritul toleranţei, nediscriminării şi respingerii antisemitismului. A fost reiterat angajamentul României de a acţiona pe această linie, în conformitate cu recomandările formulate în Raportul Final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România. În context, a fost menţionat interesul autorităţilor de la Bucureşti de a extinde cooperarea bilaterală la nivel regional", se arată într-un comunicat al MAE.

"Totodată, pe parcursul discuţiilor, au fost abordate teme legate de priorităţile viitoarei Preşedinţii a României la IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance), cu accent pe domeniul educaţiei reprezentanţilor mass-media, cunoscându-se rolul acestora ca formatori de opinie, pe instituţionalizarea educaţiei în domeniul Holocaustului în statele membre IHRA şi în statele partenere şi pe promovarea unei reţele academice regionale în acest domeniu. Contribuţia importantă a cercetătorilor de la Yad Vashem a fost evidenţiată, accentul discuţiilor deplasându-se către extinderea cadrului de cooperare existent şi lansarea negocierilor pentru următorul Memorandum de cooperare dintre ministerele relevante din România şi Yad Vashem. Reprezentanţii Yad Vashem au prezentat proiectele actuale pe care le derulează şi care privesc studierea istoriei Holocaustului în România, particularitate acordându-se studierii arhivelor locale şi municipale din Transilvania privind victimele Holocaustului. S-a agreat acordarea de sprijin pentru cercetarea arhivistică, la nivel local. Totodată, s-a propus demararea unui proces de traducere în limba română a unor lucrări de cercetare în domeniul Holocaustului, aparţinând mai multor cercetători, care să constituie punctul de plecare în realizarea de noi studii privind istoria Holocaustului în România", menţionează sursa citată.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, se află într-o vizită oficială în Statul Israel, în perioada 23-26 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO