Politică

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa: Faptul că angajaţii din Sănătate vor mai mulţi bani ţine de alt mod de abordare

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa: Faptul că...

Autor: Oana Despa

19.10.2017, 12:22 109

„Prioritatea Guvernului a fost medicul şi asistenţii medicali şi nu au fost neglijate nici celelalte categorii. Faptul că se plâng şi vor mai mult decât au primit ţine de alt mod de abordare a lucrurilor”, a comentat ministrul protestul sindicaliştilor din sănătate de joi.

Ionuţ Mişa a adăugat că a avut discuţii cu sindicatele din Sănătate de mai multe ori şi a subliniat că nu i se pare normal ca anumite persoane din sistem să beneficieze de sporuri de 300%. În acest context, ministrul a spus că toate sporurile ar trebui incluse în salarii.

„Discuţiile, astăzi, sunt în jurul modului de repartizare a acelor sporuri. În bugetul de anul viitor se alocă 2,9 miliarde. De la 14 miliarde la 2,9 miliarde, dacă facem un calcul e undeva peste 20% creştere acordată doar la fondul de salarii. Chiar dacă s-au acordat 2,9 miliarde, în continuare nu sunt acoperite toate solicitările. Probabil că toate solicitările nu pot acoperite niciodată. Nu mi se pare normal ca o persoană să aibă un anumit salariu şi aibă sporuri până la aproape 300%. Cred că mai bine includem aceste sporuri în salariu, să ştim de la început că la nivelul unui medic ATI salariul este exact atât. La nivelul unui asisten medical din zona Primire Urgenţe, salariul este atât, pentru că aceste sporuri creează multe probleme şi confuzii. Nu ştiu dacă la dumneavoastră există spor de calculator. Cred că toţi utilizăm calculatorul. Să iau un spor de 15% pentru că utilizez calculatorul nu mi se pare foarte corect”, a mai spus sursa menţionată.

Aproximativ 4.000 de persoane, angajaţi în sistemul sanitar, protestează, joi, în centrul Capitalei, oamenii fiind nemulţumiţi de legea salarizării, susţinând că generează inechităţi şi discriminări în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială.

Principalele solicitări ale Federaţiei SANITAS din România sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru TOŢI angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO