Politică

Ministrul pentru IMM, Radu Ştefan Oprea, a propus la Summitul celor Trei Mări înfiinţarea unui incubator comun de afaceri alături de cele 12 ţări ale regiunii: „În România, din păcate, vorbim foarte rar despre poveşti de succes în afaceri”

Ministrul pentru IMM, Radu Ştefan Oprea, a propus la...

Autor: Dan Straut, Mediafax

18.09.2018, 16:32 102

Ministrul pentru IMM, Comerţ şi Antreprenoriat, Radu Ştefan Oprea, a propus marţi, la Forumul de Afaceri din cadrul Summitului celor Trei Mări, constituirea unui incubator de afaceri de care să beneficieze întreprinzătorii din toate cele 12 ţări din regiunea mărilor Baltică, Neagră şi Adriatică.

„În România, din păcate, vorbim foarte rar despre poveşti de succes în afaceri. Vă propun să creăm un incubator comun de afaceri în cele 12 ţări din regiunea Iniţiativei celor Trei Mări. Am putea crea şi un fond de dezvoltare sau de garantare destinat întreprinzătorilor din ţările noastre”, a spus oficialul român.

Radu Ştefan Oprea, vorbind în cadrul secţiunii dedicate Dezvoltării şi Inovării din cadrul Forumului, a prezentat principalele programe naţionale dedicate sectorului IMM - Start-up Nation, programul de externalizare şi susţinerea firmelor pentru promovarea pe pieţe externe şi programul de Microindustrializare.

La Bucureşti se desfăşoară, luni şi marţi, Summitul celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică - un proiect care reuneşte 12 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Proiectul are ca obiectiv cooperarea în domeniul energetic, precum şi în cel al infrastructurii de transport şi de comunicaţii între statele membre.

În marja Summitului, la Romexpo are loc, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

La Forumul de Afaceri participă delegaţi de companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Reprezentarea statelor participante la Summitul de la Bucureşti este asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră. Primele două Summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi la Varşovia, în 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO