Politică

Ministrul justitiei acuza Camera de Comert ca vrea Registrul Comertului doar pentru bani

28.04.2006, 00:00 25

Deputatii din Comisia juridica au aprobat ieri trecerea Registrului Comertului de la Ministerul de Justitie la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) in ciuda opozitiei titularului justitiei, Monica Macovei.

Proiectul de lege care prevede trecerea Registrului Comertului (ONRC) din subordinea Ministerului Justitiei (MJ) la Camera de Comert si Industrie (CCIR) a fost adoptat cu 11 voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva" de deputatii din Comisia juridica, urmand sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor care este camera decizionala.

Propunerea este cuprinsa intr-un proiect de lege referitor la functionarea Camerelor de Comert, proiect initiat de doi parlamentari liberali, senatorul Viorel Arion si deputatul Ovidiu Silaghi. Proiectul i-a dezbinat pe parlamentarii liberali si democrati, ultimii dorind pastrarea Registrului Comertului la Ministerul de Justitie.

Ministerul de justitie a aratat ieri ca, in majoritatea statelor membre UE, Registrul Comertului functioneaza in subordinea Ministerelor de Justitie.

La sedinta de ieri a Comisiei, Monica Macovei a reiterat punctul de vedere al institutiei si le-a reprosat reprezentantilor CCIR ca nu au fost "buni administratori" ai Registrului Comertului intre anii 1990 si 2002, perioada in care institutia a apartinut de Camera de Comert.

Ministrul a spus ca, de cand Registrul a trecut in subordinea MJ, taxele percepute pentru infiintarea firmelor s-au egalizat la nivel national si ca perioada necesara inregistrarii unei firme s-a scurtat.

"Nu ati fost buni administratori ai Registrului. ONRC mergea foarte prost la CCIR. Taxele comerciantilor nu se foloseau pentru investitii in Registru", a declarat ministrul.

Pe de alta parte, ea a sustinut ca proiectul de lege contine multe greseli si a amintit ca Uniunea Europeana a apreciat, in raportul din octombrie 2005, functionarea ONRC in subordinea Ministerului Justitiei.

"Aducerea inapoi (a ONRC, de la MJ, la CCIR - n. r.) inseamna o bulversare comerciala. Ce ati facut cu banii? Vreti sa luati toti banii fara sa dati nimic in schimb?", le-a mai spus Macovei reprezentantilor CCIR, referindu-se la taxele pe care comerciantii le platesc la ONRC pentru inregistrarea firmelor.

La nivelul anului 2005, banii stransi de la firme de Registrul Comertului a depasit 25 de milioane de euro.

In replica la afirmatiile ministrului de resort, secretarul general al Camerei de Comert, Cornelia Rotaru, a precizat ca CCIR a infiintat Registrul Comertului in 1990 fara sprijin de la bugetul de stat.

"ONRC a functionat bine la Camera de Comert, investitiile s-au facut din taxele comerciantilor, platite pentru un serviciu prestat. Nu este vorba de bani publici, este vorba de taxe pentru un serviciu prestat (de ONRC - n. r.)", a spus Rotaru.

Schimbul de replici a continuat si intre deputatii PD si PNL. Deputatul PD Augustin Zegrean a declarat ca proiectul este "anticonstitutional", pentru ca prevede "exproprierea statului" prin preluarea patrimoniului ONRC, care este institutie publica, de catre CCIR, care are statut de ONG.

In replica, deputatul PNL Sorin Zamfir a precizat ca patrimoniul va ramane in posesia ONRC, insa institutia va functiona in subordinea CCIR.

Proiectul de lege privind Camerele de Comert, adoptat de Senat si avizat de deputatii din Comisia pentru industrii, reglementeaza trecerea ONRC de la MJ la CCIR, inclusiv cu patrimoniu si baze electronice de date. Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect de lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO