Politică

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună: O să am o soluţie care să fie convenabilă sistemului penitenciar din România

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună: O să am o soluţie...

Autor: Mediafax

30.09.2016, 17:37 109


„Eu salut faptul că se deschid penitenciarele şi că presa poate vedea în mod nemijlocit care este situaţia din penitenciare, cred că asta ajută dezbaterii. (...) Despre revendicările sindicatelor discut cu domnul ministru Pîslaru şi eu cred că în foarte scurt timp o să am o soluţie care să fie convenabilă sistemului penitenciar din România. Fac acest lucru nu pentru că mi-au cerut sindicatele şi regret că au făcut aceste proteste şi nu au avut răbdarea să aştepte. Fac acest lucru pentru că e obligaţia mea de ministru, deci o făceam oricum, cu sau fără proteste“, a declarat Raluca Prună.

Despre faptul că este acuzată că se preocupă exclusiv de problemele deţinuţilor, ministrul Justiţiei a remintit de problemele privind suprapopularea închisorilor, subliniind faptul că a dat personalului din sistemul penitenciar „instrumentele“ care lipseau.

„Sunt obligată, ca ministru să fiu de partea persoanelor custodiate pentru că readuc aminte publicului că România are încă din 2012 o decizie cvasipilot de la CEDO care a cerut României să corecteze situaţia privind suprapopularea. La nivelul luni iunie 2016, existau la CEDO, numai pentru anul 2016, 2.000 de cereri, toate trimise de persoanele custodiate, aşa încât da, le cunosc, mă ocup de această chestiune pentru că este oblihgaţia mea de ministru al Justiţiei. Hotărârile de la CEDO nu privesc în niciun caz, niciuna dintre ele, situaţia personalului din penitenciare, celor angajaţi, dar asta nu înseamnă că neglijez acest lucru şi eu cred că, de când am venit ministru, am dat sistemului penitenciar, celor care lucrează, instrumentele care le lipseau, şi anume un regulament, că nu îl aveau, şi, pentru că discutăm despre salarizare, o să reamintesc public că, prin Ordonanţa 20, am dat un spor de asistenţă socială de 25% pentru cei care lucrează în penitenciare. Nu pentru toţi, că nu toţi lucrează în mod nemijlocit cu deţinutul. (...) Îmi fac datoria de ministru şi faţă de unul şi faţă de ceilalţi„, a mai spus ministrul Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a participat, vineri, la Sinaia, la întâlnirea preşedinţilor, vicepreşedinţilor şi managerilor economici ai curţilor de apel cu reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ai Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Ministerului Justiţiei. Evenimentul este organizat de Curtea de Apel Ploieşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO