Politică

Ministrul Justiţiei: Sperăm că oficialii CE vor putea stabili un calendar realist pentru ridicarea MCV în iunie

Ministrul Justiţiei: Sperăm că oficialii CE vor putea...

Autor: Lucian Pop, Lucian Negrea

08.02.2016, 17:57 125

Raluca Prună a participat la o întâlnire cu senatorii PSD şi a fost întrebată dacă a discutat despre criticile pe care raportul MCV le aduce Parlamentului, în ceea ce priveşte solicitările Justiţiei în cazul deputaţilor şi al senatorilor.

"Nu am discutat, am discutat, în general, despre raport şi împărtăşesc punctul de vedere al unora dintre senatori, care este, de altfel, şi punctul de vedere al Guvernului că la 10 ani după instituirea Mecanismului (…) suntem cu toţii de acord, Guvernul în primul rând, că trebuie creat un orizont de aşteptare, scurt, pentru ridicarea acestui Mecanism", a declarant ministrul Justiţiei.

De asemenea, Prună a precizat că România ar putea fi în poziţia de a cere ridicarea MCV după raportul din luna iunie, dacă acesta va fi pozitiv.

"Tehnic acest lucru se poate face printr-o serie de rapoarte pozitive ale Comisiei. Reamintesc faptul că Raportul publicat pe 27 ianuarie este al treilea dintr-o serie de rapoarte pozitive şi după aceea, sigur, mai există etape de procedură, un raport oral, care va avea loc în luna iunie şi sperăm noi, ca odată cu acest raport, Comisia să poată fi în măsură să stabilească un calendar realist şi cu termene clare pentru ridicarea Mecanismului. Înainte de a încheia răspunsul pe acest subiect, trebuie spus şi că, pentru ca mecanismul să poată fi ridicat, România trebuie să facă dovada că toate acele obiective, nu multe, dar ele mai sunt câteva, obiective pe care încă nu le-a realizat, că şi cu privire la acelea trebuie să facă progrese", a adăugat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a refuzat să comenteze punctul de vedere al preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a cerut ca Guvernul să retrimită raportul Comisiei Europene şi să declanşeze procedura de ridicare a mecanismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO