Politică

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: Demisia ministrului Sănătăţii nu rezolvă problemele. Voi propune o soluţie pentru „clawback”

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: Demisia...

Autor: Oana Despa, Mediafax

19.10.2017, 13:00 111

„Mi se cere demisia pentru orice. Dacă ies din casă, mi se cere demisia. Dacă intru în minister, mi se cere demisia. Dacă ies din minister, mi se cere demisia. Asta nu este o problemă. Demisia ministrului Sănătăţii nu rezolvă problemele din sistem şi nu rezolvă nici accesul pacienţilor la medicamente. Voi propune o soluţie (la taxa clawback-n.red.) şi această soluţie nu va fi deocamdată adresată nici companiilor producătoare de generice, nici companiilor producătoare de inovative. Asta este o soluţie care va atinge un anumit segment de preţ, iar pentru asta lucrăm împreună cu CNAS”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, în cadrul evenimentului „Health Forum– finanţarea sistemului de sănătate 2018”.

Reacţia lui Florian Bodog vine după ce, miercuri, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a cerut premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, şi a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, pentru încălcarea programului de guvernare.

„Este inacceptabil ca, în timp ce pacienţii nu mai găsesc medicamente generice cu preţ redus din cauza taxei clawback sau le găsesc la preţuri ce necesită coplata, oficiali de rang înalt să susţină că taxa clawback nu a crescut în ultimul an, că este la un nivel, iar bugetul alocat consumului de medicamente s-ar fi dublat în ultimii ani. (...) A spune că o taxă pe cifra de afaceri de 20% este rezonabilă arată dispreţ faţă de întreaga industrie românească producătoare de medicamente, care fabrică medicamente cu prescripţie exclusiv generice”, a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al APMGR.

Conform companiei de cercetare şi studii de piaţă CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă în perioada următoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse în România, de producători români, care produc exclusiv generice.

„Din păcate, autorităţile nu au luat nici măcar o singură măsură care să protejeze medicamentele generice, în ciuda faptului că sunt medicamentele folosite de cei mai năpăstuiţi dintre români, de bolnavii cronici, de bătrâni şi de cei cu venituri mici”, a mai spus Laurenţiu Mihai.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România cere introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamente generice, împreună cu introducerea de medicamente noi pe lista medicamentelor compensate doar cu alocarea de fonduri suplimentare sau pe baza unor contracte individuale cost-volum sau cost-volum-rezultat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO