Politică

Ministrul Sănătăţii: Vineri voi semna ordinul care stabileşte metodologia de calcul al preţul medicamentelor

Ministrul Sănătăţii: Vineri voi semna ordinul care...

Autor: Oana Despa

22.03.2017, 15:55 87

"Vineriva fi publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru care va stabili metodologia de publicare a preţurilor. Nu e niciun secret că ieri a avut loc, la Guvern, împreună cu primul ministru, un secretar de stat de la Ministerul de Finanţe, cu personal tehnic din Ministerul Sănătăţii, o întâlnire cu cele trei asociaţii ale producătorilor, distribuitorilor şi importatorilor de medicamente şi am convenit aplicarea măsurii din programul de guvernare cu privire la reducerea cu 35 % la medicamente şi la medicamentele inovative care-şi pierd patentul", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Reprezentanţii companiilor producătoare de medicamente au explicat că, după întâlnirea de marţi, cu ministrul Sănătăţii şi cu premierul Sorin Grindeanu, Florian Bodog le-a promis că va ţine cont de discuţiile avute şi că va revizui textul ordinului. Vineri, la Ministerul Sănătăţii, va avea loc o altă dezbatere publică a proiectului de Ordin pentru aprobarea normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman.

Acest proiect a fost pus în dezbatere publică în luna ianuarie, iar producătorii de medicamente s-au arătat nemulţumiţi de măsura scăderii preţului cu 35%, în codiţiile în care, oricum, România are unul dintre cele mai mici preţuri pentru medicamente din Europa, iar asta ar duce la dispariţia anumitor tratamente de pe piaţa de la noi din ţară.

După vizita de lucru făcută, luna trecută, la sediul Ministerului Sănătăţii, premierul Sorin Grindreanu a declarat că orice va hotărî Ministerul Sănătăţii va fi pe baza a ceea ce vor şi producătorii de medicamente

"Preţurile vor fi hotărâte şi conform a ceea ce noi ne-am propus, dar şi acord şi cu producătorii şi cu asociaţiile de pacienţi. Eu ştiu că la acea dezbatere publică au fost prezente inclusiv asociaţiile de pacienţi. În perioada imediat următoare domnul ministru, ministerul vor veni cu o soluţie. (...) Eu subliniez că tot ceea ce va hotărî Ministerul Sănătăţii va şi în acord şi cu asociaţiile de pacienţi şi cu producătorii. Noi nu vrem să ajungem în situaţia în care pe anumite componente să avem distorsiuni în piaţă. Asta va fi o chestiune care, pe termen scurt, să venim cu soluţii prin dialog",a afirmat atunci Sorin Grindeanu, primul-ministru al României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO