Politică

Ministrul Transporturilor: Magistrala care trebuie să lege metroul de Aeroportul Otopeni este prea scumpă şi nu se justifică

Ministrul Transporturilor: Magistrala care trebuie să...

Autor: Ioan Dornescu

03.07.2013, 16:18 1271

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat miercuri că investiţia pentru Magistrala 6 de metrou, care să lege reţeaua existentă cu Aeroportul Otopeni, este una "uriaşă" şi nu este justificată de traficul existent, urmând să propună în loc un proiect suprateran mai ieftin.

"În ceea ce priveşte legătura dintre Gara de Nord şi Otopeni, Magistrala 6, aşa cum este numită, daţi-mi voie să vă spun că un miliard şi vreo 200 de milioane de euro cât este estimarea pentru această magistrală, mie personal mi se pare uriaşă, şi eu nu cred că vom avea vreodată pasageri pentru ca această linie să fie eficientă. Dacă această magistrală nu va face decât legătura între aeroportul Otopeni şi Gara de Nord, vreau să vă gândiţi că nivelul maxim de pasageri pe care îl poate avea este reprezentat de nivelul maxim de pasageri al aeroportului. Dacă faceţi o comparaţie cu nivelul de pasageri pe care îl are pe un tronson similar Metrorex, veţi vedea că este de vreo sută de ori mai mare. Suntem într-o situaţie uşor delicată, pentru că există un contract cu japonezii, eu o să propun Guvernului să înlocuim acest proiect cu un proiect suprateran, pentru că avem infrastructură feroviară până aproape de aeroportul Otopeni şi am putea prelungi această infrastructură şi eventual să o introducem în subteran, în zona aeroportului Otopeni, şi să avem o legătură de zece ori mai ieftină şi care să parcurgă această distanţă într-un timp similar", a spus ministrul, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că această variantă este doar ideea sa şi că nu a fost discutată în amănunt cu premierul, urmând să se stabilească dacă aceasta va fi considerată fezabilă.

Fenechiu a reamintit că autorităţile europene au aprobat finanţarea infrastructurii metroului cu fonduri europene.

"Suntem în discuţii cu companiile care lucrează pe Magistrala 5, întreaga magistrală, şi cu cei de la Max Boegl, şi cu cei de la Astaldi, pentru a vedea dacă dumnealor consideră că pot să continue aceste contracte după normele şi exigenţele Comisiei Europene. După cum ştiţi, Comisia Europeană ne cere contracte clare, fără ordine de variaţii mari, lucrări de calitate şi executate în timp. Dacă îşi vor asuma aceste lucruri, cele două companii, cu siguranţă în cel mai scurt timp vom demara activitatea, pe bani europeni. Dacă nu, nu", a mai spus Fenechiu.

Metrorex a semnat în martie 2011 un contract pentru execuţia tronsonului Râul Doamnei-Eroilor al Magistralei 5 de metrou cu un consorţiu condus de compania italiană Astaldi, termenul prevăzut la vremea respectivă pentru deschiderea tronsonului fiind 2014.

Contractul are valoarea de 215 milioane euro, fără TVA. Tronsonul va avea nouă staţii, în lungime de 6,2 kilometri, şi va deservi 200.000 de locuitori.

În aprilie 2011, asocierea Max Boegl România-Max Boegl Germania a fost selectată pentru construcţia staţiei şi depoului Valea Ialomiţei, parte a Magistralei 5, pentru 231,67 milioane lei.

Întrebat în luna martie despre Magistrala 6, Fenechiu spunea că acest tronson se află în stadiul de proiectare, fiind vizată atragerea de fonduri europene pentru finanţarea lucrărilor.

Administratorul reţelei de metrou a lansat în mai 2012 anunţul de intenţie pentru licitaţia privind construcţia Magistralei 6, potrivit căruia linia ar fi urmat să fie pusă în funcţiune în 2017-2018, iar valoarea estimativă a contractului era de 1,05 miliarde euro, fără TVA.

Metrorex a încheiat la finele lui 2011 un contract de 66,6 milioane euro cu asocierea Padeco (Japonia)/Oriental Consultants (Japonia)/Metroul SA România/Seneca Group International/Systra (Franţa) pentru consultanţă la legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Otopeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO