Politică

Misiune imposibila: sa afli cine te reprezinta in Parlament. Cum comentati?

Misiune imposibila: sa afli cine te reprezinta in Parlament

Parlamentarii au fost alesi uninominal, dar dupa alegeri aproape ca nu exista informatii la indemana in ce circumscriptii au fost alesi

05.08.2009, 18:04 1020

Cum faci daca tocmai te-ai mutat intr-un cartier nou, tocmai ai revenit in tara si vrei sa iei legatura cu parlamentarul care te reprezinta sau pur si simplu vrei sa afli cine este? O cautare pe google? Este putin mai complicat de atat. Si asta pentru ca nu exista site, baza de date sau macar un afis la primaria de care apartii unde ai putea sa verifici aceasta informatie.

La opt luni dupa primele alegeri uninominale din Romania, a afla care este persoana care reprezinta cartierul tau in Parlament este o misiune aproape imposibila.

Cristian Cocioba, arhitect, director executiv la Bicau, banca de informatii in constructii, s-a plans, intr-o discutie cu redactia ZF, de comunicarea foarte proasta pe care firmele private o au cu statul. "Eu nu am mult timp si nu reusesc sa gasesc cine ma reprezinta in Parlament", spune Cocioba, care ar fi interesat de o discutie legata de proiectele de infrastructura.

Site-urile Camerei Deputatilor si al Senatului contin informatii despre orice altceva, numai despre modul in care sa afli care e parlamentarul care reprezinta strada ta nu.

Si asta pentru ca gasesti cine face parte din circumscriptia electorala arondata judetului tau: sunt sapte deputati la Buzau si doi senatori. Care este insa cel care raspunde de strada Viitorului?

Secretarul-general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, a declarat intr-o discutie cu reporterul ZF ca a fost pentru prima data cand a fost intrebat despre posibilitatea infiintarii unui site sau unei baze de date in care, in dreptul numelui fiecarui parlamentar sa apara si strazile sau localitatile care au fost arondate colegiului uninominal unde un parlamentar este ales. "Din punctul nostru de vedere, puteti suna la departamentul legislativ al Camerei si sa cereti acolo informatia, sa spuneti strada pe care locuiti si sa va aflati parlamentarul", a spus Barbu.

 

Uninominalul

Votul uninominal a fost prezentat, inainte de adoptarea lui in 2008, ca un instrument mult mai eficace in controlul reprezentantilor in legislativul national decat votul pe liste, sistemul in care s-a votat de la Revolutie. Cum s-a schimbat? Au fost infiintate colegii uninominale: 334 de colegii pentru cei 334 de deputati si 137 de colegii pentru cei 137 de senatori, urmand ca acestea sa fie inglobate in circumscriptiile electorale clasice, cate una pentru fiecare judet, plus inca doua pentru Bucuresti si pentru diaspora. Impartirea circumscriptiilor in colegii a condus la arondarea unor cartiere sau localitati acestor colegii, urmand ca un singur parlamentar sa fie investit cu incredere de locuitorii acelui perimetru. Insa, daca ai ratat campania electorala sau rezultatele de la centru ti-au captat atentia dupa aflarea rezultatelor, cum poti sa afli care iti este parlamentarul? Unde te duci, cui te adresezi? Un raspuns ar putea veni de la Biroul Electoral Central (BEC), acolo unde se anunta rezultatele oficiale ale alegerilor.

 

Hatisul de la BEC

Biroul Electoral Central (BEC) isi schimba denumirea site-ului la fiecare alegeri, informatiile cu privire la alegerile organizate din 1990 si pana in prezent nu sunt sintetizate, unele detalii putand fi aflate de la Statistica. Institutia are un sediu temporar, in timpul campaniei electorale.

Informatiile afisate pe site-ul www.becparlamentare2008.ro sunt despre prezenta la vot, rezultate partiale pe partide, rezultate finale, castigatori sau invinsi. Care sunt insa senatorul si deputatul responsabili de strada Viitorului la Buzau?

Presedintele BEC, Marian Muhulet, a sugerat o cautare mai aprofundata pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente: www.roaep.ro, unde apare lista sectiilor de votare din Romania, cu strazile aferente. Cauti strada pe care locuiesti, apoi identifici numarul colegiului de care apartii (poate fi numarul 3 din circumscriptia Buzau), iar cu aceasta cifra te intorci pe site-ul BEC sau al Camerei Deputatilor si afli care este persoana care te reprezinta. Complicat? Da, spune Muhulet, totusi un alt sistem nu exista si nimeni nu si-a pus problema ca poate fi util.

 

Boldea, PD-L: E datoria mea sa-mi fac reclama

Mihai Boldea (PD-L), care a fost ales uninominal la Camera Deputatilor, la ultimele alegeri in municipiul Galati, spune ca este in interesul parlamentarului sa se promoveze si sustine ca in colegiul sau are trei sedii de campanie si bannere la fiecare colt de strada pentru ca lumea sa il poata gasi repede, daca are nevoie sa vina in audienta. Spune ca tocmai a tiparit un ziar de cartier, in care isi prezinta propunerile pentru comunitatea pe care o reprezinta.

Interesul pentru acest ziar a fost atat de mare, sustine el, incat a obtinut publicitate (diverse anunturi), care ii acopera o parte din costurile de tiparire.

De ce este insa atat de complicat sa afli cine este parlamentarul care te reprezinta? "Este complicat pentru ca suntem in Romania. Sigur, un site ar fi foarte util, dar la urma urmei fiecare este ales uninominal si toti stim ca in acest sistem de vot ceea ce conteaza este sa te faci cunoscut si sa raspunzi nevoilor alegatorilor. Fiind ales uninominal, ai tot interesul sa te stie lumea la tine acasa. Dar unii nu au acest interes", conchide el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO