Politică

Nastase: viitorul guvern nu va putea reclama "greaua mostenire"

22.12.2004, 00:00 27

Adrian Nastase a tinut ieri ultima sa sedinta de guvern, in calitate de sef al actualului Executiv.
Nastase s-a retras de la conducerea Guvernului si l-a anuntat pe presedintele Traian Basescu ca a optat pentru presedintia Camerei Deputatilor, in fruntea careia a fost ales luni seara.
Nastase l-a propus drept premier interimar, pana la formarea noului executiv, pe secretarul general al guvernului, Eugen Bejenariu, iar potrivit fostului premier, Traian Basescu ar fi acceptat.
In ultima sa conferinta de presa, la Palatul Victoria, Adrian Nastase a facut un scurt bilant al guvernarii sale, pe care a calificat-o drept pozitiva, in pofida unor "greseli comise pe parcurs".
Astfel, guvernarea sa ar fi, a opinat Nastase, prima din anii postdecembristi nemarcata de conflicte, crize si orgolii.
Adrian Nastase a spus ca viitorul cabinet nu va putea reclama "greaua mostenire", o sintagma care a facut cariera la noi.
Exista si lucruri pe care fostul premier si le reproseaza. Dar Nastase nu a insistat foarte mult pe aceste aspecte, nu a dat nume si nu a evocat contexte precise.
Adrian Nastase a spus ca, la final de mandat, isi reproseaza "lipsa de fermitate fata de unele persoane sau situatii" si prea putina atentie acordata comunicarii publice.
El a afirmat ca a avut timp, in ultimele zile, sa reflecteze asupra ultimilor patru ani si a ajuns la concluzia ca au fost comise "unele greseli" care au influentat votul obtinut la alegerile parlamentare si prezidentiale.
"Sunt lucruri pe care nu le-am facut deoarece am avut, poate, prea multa incredere ca lucrurile se vor schimba de la sine. Consider ca, in unele situatii, o mai mare fermitate in legatura cu anumite persoane sau situatii ar fi fost necesara. Din acest punct de vedere, cred ca am gresit, considerind ca lucrurile se vor corecta si ca oamenii de buna calitate, de bun-simt, isi vor modifica ei insisi conduita sau vor fi atenti la unele aspecte", a spus Nastase.
El a adaugat ca isi mai reproseaza faptul ca, de-a lungul mandatului, s-a concentrat mai mult asupra "problemelor grele si dificile", precum negocierile cu Fondul Monetar International si discutiile cu ministrii, in dauna dialogului cu populatia.
"Pe fond, lucrurile au mers bine, dar a fost un pret de platit. Daca ar trebui insa sa reiau experienta de prim-ministru, m-as concentra din nou pe aceste probleme dificile si mai putin spectaculoase pentru comunicarea publica", a spus Nastase.
Potrivit premierului alegerea sa in fruntea Camerei Deputatilor ar trebui sa fie pentru Traian Basescu un "dus rece" - care sa-i aminteasca presedintelui ca PSD a castigat cele mai multe voturi si ca are dreptul sa formeze guvernul.
Nastase a comentat si invitatia adresata lui Basescu negociatorului sef, Vasile Puscas, de a ramane in viitoarea echipa guvernamentala. Nastase a declarat ca acest lucru ar insemna formarea unui guvern de coalitie, deoarece Puscas nu va renunta la statutul de membru al PSD.
"Doar in cazul in care s-ar face un aranjament politic, s-ar putea discuta de prezenta lui Puscas intr-un guvern", a spus Nastase.
Puscas a declarat ieri ca nu va merge in viitorul cabinet "decat pe postul pe care il va negocia liderul PSD, Adrian Nastase: si asta "daca va fi cazul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO