Politică

Negocieri la sânge pentru bugetul pe termen lung al Uniunii Europene: Germania este fixată pe austeritate, în timp ce România şi Polonia luptă pentru protejarea alocărilor naţionale

Negocieri la sânge pentru bugetul pe termen lung al Uniunii Europene: Germania este fixată pe austeritate, în timp ce România şi Polonia luptă pentru protejarea alocărilor naţionale

Autor: Bogdan Cojocaru

08.02.2013, 00:07 978

Rezultatul întâlnirii de două zile este cu atât mai impor­tant cu cât Eu­ropa trebuie să dove­deas­că unitate în fa­ţa cri­zelor şi are nevoie de toa­te resursele pentru a repune pe pi­cioare eco­nomiile şi a depăşi astfel unul din cele mai grave efecte ale recesiunii, şo­majul record.

Pe de o parte, dintre actorii cu greutate, Germania şi Marea Britanie ţin cu dinţii de ideea unui buget restrâns pen­tru 2014-2020 care să nu sfideze eforturile de consolidare bugetară făcute de multe din­tre statele comunitare. De cealaltă par­te, Franţa nu este dispusă să lase reduse fon­durile destinate agriculturii deoarece este cel mai mare destinatar al acestora, iar Comisia Europeană se teme că mai pu­ţini bani vor frâna revenirea economiilor atât de necesară pentru crearea de locuri de muncă şi reducerea şomajului.

Summitul de joi şi vineri vine după eşecul discuţiilor din 22-23 noiem­brie 2012, la care nu s-a ajuns la un acord final, însă s-a acceptat o reducere totală de 100 de miliarde de euro faţă de propu­ne­rea iniţială a CE de 1.033 miliarde de euro.

Liderii europeni au identificat în noiem­brie soluţii pentru reducerea bu­getu­lui cu 70 miliarde euro, rămânând ca la această întâlnire să ajungă la un acord în privinţa distribuirii pe capitole a restului de reducere de 30 de miliarde de euro.

Misiunea României

Preşedintele Băsescu şi delegaţia Ro­mâ­niei ar avea misiunea de a obţine o for­mu­lă de calcul a bugetului care să im­pli­ce o re­du­cere cât mai mică a alocărilor na­ţio­na­le, care oricum vor fi semnificativ mai mari în comparaţie cu nivelul de 33,5 mld. euro pentru bugetul anterior din 2007-2013.

Premierul Victor Ponta afirma mier­curi că obiectivul preşedintelui şi al dele­gaţiei care îl însoţeşte, din care vor face parte şi ministrul de externe Titus Corlă­ţean, precum şi secretari de stat de la Fi­nanţe, Agricultură, Fonduri Europene, este obţinerea unor sume cât mai mari pe in­strumentele principale ale alocării Ro­mâ­niei - fondurile de coeziune, plăţile direc­te pentru agricultură şi dezvoltarea rurală.

"Faţă de propunerea iniţială a CE, care prevedea alocări corecte pentru România atât pe fonduri de coeziune, cât şi pe agricultură la plăţi directe şi dezvoltare rurală, de 48 miliarde euro, probabil că nu vor rămâne 48, însă este foarte important ca ceea ce nu rămâne din 48 să fie cât mai puţin: este o mare diferenţă dacă pierdem un miliard sau dacă pierdem zece", a spus Ponta în şedinţa de guvern de miercuri.

Pentru România sunt importante, de asemenea, obţinerea unor obiective care vor facilita o absorbţie mai eficientă pen­tru perioada 2014-2020, respectiv nivel de cofi­nanţare de 95% pentru ţările care sunt în acorduri cu FMI şi CE, eligibilitatea TVA şi pentru proiectele de infrastructură şi un procent cât mai ridicat pentru prefinanţare.

Aliaţii polonezi

Tot pentru fondurile de coeziune, plăţile directe pentru agricultură şi dez­vol­tarea rurală va lupta cu îndârjire şi Polonia, cea mai mare şi puternică eco­no­mie din Eu­ropa de Est, deoarece aceste su­me au o con­tribuţie importantă la creş­terea economică.

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy va pune pe masă încă de la începerea discuţiilor o nouă propunere, care ar presupune "angaja­mente" - sumele promise pentru proiec­tele UE - în valoare de 960 miliarde euro şi plăţi - cheltuielile efective - de 900 de miliarde de euro. Tăierea este semnifica­tivă, respectiv 13 miliarde mai puţin pentru angajamente şi 43 de mi­liarde mai puţin pentru cheltuieli în raport cu propunerea din noiembrie. Planul ar co­respunde cu cererea premie­ru­lui bri­tanic David Cameron şi cu cea a cancelarului german Angela Merkel.

Tăierile se vor face din resursele destinate proiectelor de infrastructură, din cheltuielile cu funcţionarea instituţiilor, mijloacele de acţiune ale controversatului Serviciu de acţiune externă, dar şi din bugetele pentru Cercetare şi Inovaţie, din ajutorul pentru dezvoltare şi ajutorul destinat celor mai săraci cetăţeni europeni.

"Voinţa de a ajunge la o înţelegere este mai mare decât diferenţele dintre Franţa şi Germania"

Merkel este rezervată în privinţa re­zul­tatului summitului. "Nu putem spune dacă va exista un acord. Poziţiile statelor mem­bre încă sunt destul de distante", a spus cancelarul, promiţând însă că va face tot posibilul" pentru a se ajunge la un acord.

"În această perioadă de insecuritate economică şi şomaj masiv este important să putem planifica şi cheltui cu atenţie, dar şi să existe solidaritate între contribuitori şi beneficiari", a adăugat Merkel.

Hollande a indicat marţi că este dispus la un compromis în privinţa unui buget mai restrâns, dar a atenţionat că reducerile nu trebuie să afecteze creşterea economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO