Politică

Nicio întreprindere românească în delegaţia „preponderent economică“ a premierului Ponta la Paris

Nicio întreprindere românească în delegaţia „preponderent economică“ a premierului Ponta la Paris

Autor: Iulian Anghel

22.02.2013, 00:08 2506

Niciun om de afaceri român nu s-a aflat ieri în delegaţia premierului Victor Ponta la Paris, cea mai importantă vizită externă făcută de actualul şef al guvernului de la preluarea mandatului, vizită care a urmărit - cel puţin aşa s-a spus oficial - aspectele economice ale relaţiilor româno franceze.

Lipsa oamenilor de afaceri şi a industriaşilor români din delegaţia oficială este cu atât mai surprinzătoare cu cât şeful Guvernului de la Bucureşti a avut întâlniri cu puternicii şefi ai unor companii franceze din CAC 40 (indicele bursier al pieţei de capital din Franţa, alcătuit din cele mai mari 40 de companii tranzacţionate la bursa din Paris), pe care i-a invitat să investească în România.

Astfel, legăturile economice sunt privite numai într-un sens, al investiţiilor sau exporturilor franceze în România, dar nu şi al exporturilor României în Franţa. Spre exemplu, premierul putea cere identificarea primilor 10 exportatori cu capital românesc în Franţa şi să fie însoţit de aceştia la Paris pentru a le încuraja exporturile şi a le facilita dezvoltarea legăturilor comerciale cu mediul de afaceri francez, aşa cum orice premier al unei ţări dezvoltate face pentru ţara sa.

Cu un stoc al investiţiilor străine de

5 mld. euro în 2011, potrivit datelor BNR, Franţa ocupă locul al patrulea în topul investitorilor străini în România, iar premierul român a explicat ieri într-un interviu acordat publicaţiei economice franceze Les Echos, întrebat fiind ce aşteaptă de la această vizită:

"Este vorba de spre relansarea parteneriatului (strategic semnat în 2008 cu Franţa - n.n.) cu un aliat istoric, parteneriat care nu a fost suficient de fructuos în ultima vreme. Vizita mea are o dimensiune politică, voi avea întâlniri cu cu primul-ministru şi cu preşedintele Republicii, dar şi o importantă componentă economică. Avem prevăzută o întâlnire cu o serie de mari şefi de companii, de vreme ce toate companiile din CAC 40, cu excepţia a două, s-au extins în România - şi amintesc Renault, Orange, Veolia, Vinci, Areva. Sunt în curs de finalizare acorduri în energie, agricultură, autostrăzi."

Dar, iată că niciun şef al unei companii româneşti nu a fost prezent în delegaţia României la această întâlnire şi este de reamintit că în vizitele din trecut ale liderilor francezi în România aceştia au fost însoţiţi de puternice delegaţii ale oamenilor de afaceri.

Un episod din 2004 rămâne în istorie, după ce Traian Băsescu (atunci în opoziţie) l-a acuzat pe premierul Jean Pierre Raffarin că a venit "să-şi ia tainul" - pentru că în timpul acelei vizite la Bucureşti au fost semnate contractul cu Vinci pentru construcţia tronsonului de auto stradă Comarnic - Predeal (proiect care a eşuat apoi) şi contractul de vânzare a Distrigaz Sud către compania franceză Gas de France.

În ultima vizită la Bucureşti, în 2008, (când a fost semnat parteneriatul strategic dintre România şi Franţa), deşi scurtă, fostul preşedinte al Republicii Franceze Nicolas Sarkozy a fost însoţi, între alţii, de socrul său, omul de afaceri italian Maurizio Remmert.

Dar de la acea frază: "Franţa este o prietenă fidelă care nu va trăda niciodată România", rostită în 2008 de fostul preşedinte francez în faţa parlamentarilor români, au trecut şase ani în care relaţiile politice au ajuns la limita îngheţului.

Faptul că şi la Bucureşti şi la Paris au fost instalate guverne de stânga oferă premisa unei apropieri şi este semnificativ că premierul român a fost primit la Palatul Elysée de preşedintele François Hollande, deşi nu există nici cutumă, nici obligaţie diplomatică pentru o astfel de primire.

Pe de altă parte, premierul este obligat într-un fel să caute sprijinul Franţei, mai ales că, după răcirea relaţiilor dintre Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy (din cauza problemei romilor din Franţa), Bucu reştiul s-a orientat spre Germania. Iar, în vara trecută, în timpul scandalului politic legat de referendumul pentru demiterea preşedintelui, Berlinul l-a sprijinit pe Traian Băsescu, sigur, motivând că susţine statul de drept.

"Am reiterat că suntem o ţară francofonă şi francofilă şi că toate proiectele importante pentru viitorul celor două ţări şi al Europei le putem desfăşura şi gândi împreună. Este o relaţie specială, care durează de foarte mult timp şi care acum are absolut toate condiţiile pentru a se dezvolta în continuare în plan politic, economic şi al politicii şi noii viziuni asupra Europei de care Uniunea Europeană are nevoie", a declarat Victor Ponta după întâlnirea cu preşedintele François Hollande.

Premierul a adăugat că este sigur că în urma discuţiei cu preşedintele Franţei, precum şi în urma întâlnirilor programate cu prim-ministrul francez şi reprezentanţii companiilor franceze prezentae în România, direcţia în care va merge relaţia franco-română, "axa Paris-Bucureşti", de care a fost nevoie şi de care va fi nevoie în continuare, va fi în folosul ambelor ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO