Politică

Nicuşor Dan, matematicianul apărut de nicăieri în politică, surpriza „cursei“ pentru Bucureşti

Nicuşor Dan, matematicianul apărut de nicăieri în politică, surpriza „cursei“ pentru Bucureşti

Autor: Gabriel Razi

12.06.2012, 00:04 10717

Nu a câştigat el Primăria Capitalei, dar nici nu se aştepta la asta în faţa puternicului Sorin Oprescu. A câştigat, în schimb, un mandat de consilier general, un lucru cu totul excepţional într-o lume politică dominată de partide şi în circumstanţa excepţională în care votul de duminică a fost unul preponderent politic.

Cine sunt câştigătorii celor mai bogate oraşe din România

Cine este primarul "think big" din sectorul 3, mogulul imobiliar care a construit cel mai mare şi "cel mai urât hotel" din Europa

Tânărul matematician de 42 de ani a avut o campanie agresivă pe internet şi şi-a "racolat" adepţi din mediile culte (a fost sprijinit de intelectuali, tineri, studenţi, organizaţii neguvernamentale) bucureştene, oameni care interacţionează pe bloguri, dau like-uri, critică şi comunică pe twitter.

Nicuşor Dan a obţinut un nesperat procent de 9% pentru Primăria Capitalei.

Fostul olimpic de top ai României a intrat în caruselul politicii în ultimele luni ale anului trecut, atunci când a anunţat public că se înscrie în cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei. Nicuşor Dan a făcut la acel moment anunţul pe o stradă din centrul Bucureştiului, aşezat pe un scaun şi cu o cană de ceai fierbinte în faţă, spunând că intră în cursă ca independent şi că are un buget de zero lei. El a spus atunci că singura susţinere în campania sa va veni din partea voluntarilor din ONG-uri.

În lupta cu "greii" politici precum Oprescu sau Prigoană, Nicuşor Dan a pus pe hârtie un program în 16 puncte care are în vârful listei construcţia unui metrou uşor pe infrastructra CFR, prioritizarea transportului în comun, terminarea Şoselei de centură, crearea benzilor dedicate pentru autobuze şi troleibuze sau limitarea parcării în centrul oraşului. Mai mult, el a promis în campanie că va stopa cerşetoria şi spălătorii de parbrize din marile intersecţii bucureştene, dar şi că va construi adăposturi pentru persoanele fără locuinţă.

De asemenea, Dan a anunţat în campanie că vrea să aducă feţe noi în Primărie, un arhitect-şef străin şi un director al direcţiei juridice ce ar fi urmat să fie recrutat din birourile unei mari case de avocatură.

În campanie s-a făcut remarcat prin remarcile dure pe care le-a avut la adresa foştilor primari.

El a spus că numai pentru întreţinerea spaţiilor verzi în Bucureşti în ultimii zece ani s-a cheltuit 1 miliard de dolari, cât pentru două linii de metrou.

Nici Arena Naţională, unul dintre cele mai importante proiecte finalizate în mandatul lui Sorin Oprescu, nu a scăpat de criticile matematicianului.

Tot în campanie el a subliniat că unul dintre principalele sale atuuri în lupta pentru Bucureşti este CV-ul, capitol la care stă mult mai bine decât contracandidaţii săi. Nicuşor Dan a câştigat de două ori olimpiada internaţională de matematică, a studiat matematica la Ecole Normale Superieure din Paris, pentru ca în 1998 să devină doctor în matematică tot la Paris. În România a pus bazele unei facultăţi private pentru ca apoi să se devină activ în mediul non-guvernamental la conducerea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO