Politică

„Nimeni nu discută în mod real problema asigurării locurilor de muncă pentru tineri pentru că întotdeauna cele mai multe voturi vin de la pensionari“

„Nimeni nu discută în mod real problema asigurării locurilor de muncă pentru tineri pentru că întotdeauna cele mai multe voturi vin de la pensionari“

Mircea Geoană, Florin Pogonaru şi Sorin Mîndruţescu la Bucharest Economic Forum. Ieri a fost premierul Victor Ponta, iar astăzi este aşteptat preşedintele Traian Băsescu. Foto Andreea Alexandru

Autor: Adelina Mihai

09.11.2012, 00:08 1087

Renunţaţi la discursuri în care abuzaţi de folosirea unor cuvinte precum "strategie" sau "inovaţie" şi discutaţi mai mult cu mediul de afaceri pe măsuri concrete care să ajute la îmbunătăţirea indicatorilor economici - acesta este mesajul pe care l-au transmis ieri oamenii de afaceri politicienilor în cadrul unui forum economic la care au participat 300 de lideri din mediul de business şi din politică.

"Premierul Victor Ponta preciza că de 24 de ore vorbeşte doar despre economie. Ei bine, asta e principala problemă a mediului de afaceri, că a început să depindă din în ce mai mult de deciziile politice şi nu de pieţe. Ne uităm cu spaimă la ce fac politicienii, la întâlnirile Merkel-Sarkozy şi la surprizele pe care ni le oferă politicul. Conflictele politice accentuează riscul ca în procesul de coabitare să avem o forţă politică care o subminează pe cealaltă în negocierile cu străinătatea şi să ne pierdem credibilitatea", a spus Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), prezent ieri în prima zi a evenimentului Bucharest Economic Forum, organizat de Institutul Aspen, care a reunit la Palatul Parlamentului peste 300 de oameni de afaceri şi oameni politici de pe piaţa locală. Pogonaru a spus că perioada de criză a adus României cinci traume majore României, care pot fi depăşite doar în urma unui pact dintre mediul economic şi cel politic.

"Prima traumă pe care societatea românească a suferit-o în această perioadă este sărăcirea clasei mijlocii. Fenomenul este general la nivelul societăţii româneşti, scăderea potenţialului de creştere economică arată că plăcinta pentru care se bate întreaga societate se micşorează", a mai spus Pogonaru. El a mai precizat că în perioada crizei s-a accentuat dezechilibrul demografic şi a scăzut numărul de angajaţi, iar pe agenda publică problemele baby-boomerilor, generaţiei X şi Y nu sunt tratate cu seriozitate.

"Nimeni nu discută în mod real problema asigurării locurilor de muncă pentru tineri pentru că întotdeauna cele mai multe voturi vin de la pensionari", a subliniat Pogonaru. El a adăugat faptul că o altă traumă a societăţii este globalizarea, deplasarea centrelor de putere şi depersonalizarea politicienilor români care îşi caută din ce în ce mai mult legitimitatea la nivel extern şi nu intern.

"Programul USL este un pact între orientări de dreapta şi de stânga, iar noi avem nevoie ca forţele politice să aibă un numitor comun minim acceptabil de la care să pornească definirea creşterii economice. Toate forţele politice sunt de acord că avem nevoie de creştere economică, însă vom avea creştere bazată pe crearea de noi locuri de muncă sau nu?", a mai spus Pogonaru.

Sorin Mîndruţescu, preşedintele AmCham (Camera de Comerţ Româno-Americană), a subliniat faptul că este nevoie de o punere în practică a măsurilor anunţate de oamenii politici şi că în fiecare zi, pe agenda publică ar trebui să se afle termeni precum politică fiscală, curs, inovaţie etc.

"Profesionalizarea în administrarea ţării este crucială, de aceea trebuie să fim chemaţi la masa negocierilor. Oamenii de afaceri trebuie să înceapă să lucreze în armonie cu politicienii, să lucrăm împreună pentru creşterea competitivităţii ţării şi să avem un mediu investiţional prietenos, în care să se facă investiţii care să creeze valoarea adăugată mare", a spus Mîndruţescu. El a mai precizat că s-a creat prejudecata în rândul liderilor politici potrivit căreia oamenii de afaceri vor doar scăderi de taxe şi impozite, însă tot ce îşi doresc în prezent cei care fac afaceri în România este crearea unui mediu de business predictibil, cu o legislaţie fiscală care să nu se modifice atât de des şi cu stabilitate la nivel politic.

De nevoia unei stabilităţi legislative a vorbit şi Vasile Iuga, country managing partner în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală PwC, care a subliniat marele avantaj competitiv al României reprezentat de poziţionarea geografică a ţării.

"Avem nevoie de dezbatere şi de consens la nivel naţional. Legile bune nu costă mult, nu necesită investiţii financiare mari, iar mediul de afaceri poate veni cu propuneri specifice pentru reducerea corupţiei şi pentru a îmbunătăţi percepţia investitorilor asupra României", a spus Iuga.

România a ajuns la un declin al potenţialul de creştere economică de la 4%, cum era în urmă cu câţiva ani, la un procent de 2%, insuficient pentru o economie emergentă care vrea să devină competitivă la nivel european, a spus Mircea Geoană, preşedintele Institutului Aspen şi preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă din Senat.

"Fără o creştere economică anuală de peste 4%, România va avea mari probleme de competitivitate la nivel european. România are nevoie de un model nou de dezvoltare, iar pentru acest lucru este nevoie de o mai mare transparenţă în materie de guvernanţă şi de o reprofesionalizare a mediului politic reprezentat de generaţia tânără", a spus Mircea Geoană, care a mai spus că este nevoie şi de o reprofesionalizare a tinerei generaţii de politicieni. Şi premierul Victor Ponta, prezent la eveniment, a subliniat importanţa colaborării dintre mediul politic şi cel de business.

"Trebuie să înţelegem că nu vom avea niciodată suficient de mulţi bani pentru sănătate, pentru educaţie, decât dacă avem un mediu de afaceri performant, iar asta o spun ca premier social-democrat. Lumea economică privată este cea care va construi dezvoltarea României, cea publică trebuie doar să beneficieze şi să sprijine această dezvoltare", a spus Ponta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO