Politică

Noii ministri ai finantelor si economiei, o enigma pentru analisti

Noii ministri ai finantelor si economiei, o enigma pentru analisti
18.12.2008, 19:01 24

Majoritatea afirma ca nu au avut ocazia sa stea de vorba nici cu Pogea, nici cu Videanu si ca urmare au retineri in a comenta asupra modului in care cei doi ministri ar putea aborda dezechilibrele din economie, chiar daca ambii au mai detinut functii publice.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, afirma ca este nevoie intr-un interval scurt de masuri concrete care sa detalieze programul de guvernare publicat de PD-L si PSD.
"Inainte de a face comentarii cred ca ar trebui sa avem rabdare sa vedem niste decizii concrete, insa acestea nu trebuie amanate prea mult, pentru ca investitorii straini nu mai au rabdare. Este crucial sa se dea niste semnale concrete ca exista un plan pentru atenuarea dezechilibrelor, care sa fie prezentat pietelor internationale printr-un roadshow organizat impreuna cu BNR", spune Anghel. El considera ca cifrele incluse in programul de guvernare privind cresterea economica si deficitul bugetar trebuie explicate pentru a-i putea convinge pe investitorii straini, avand in vedere ca anul viitor Romania va avea foarte mare nevoie de finantare externa.
Si Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, asteapta sa vada primele masuri inainte de a se pronunta. "La Finante un semnal bun ar fi sa inceapa sa taie cheltuielile. La Economie e problema cu companiile de stat, unde reformele au incetinit sau chiar au fost stopate", a comentat Dumitru.
Premisele pentru crearea unei echipe intre ministrul finantelor si ministrul economiei sunt solide, avand in vedere ca din 2006 pana in prezent Pogea a condus firma Marmosim care ii apartine lui Videanu.
Este foarte bine ca sunt apropiati, pentru ca vor avea mult de lucrat impreuna, a comentat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. In opinia sa, in perioada urmatoare va trebui sa creasca rolul Ministerului Economiei, pentru ca vor trebui definite politicile industriale.
In perspectiva preluarii Finantelor, Pogea are in cartea de vizita calitatea de coautor al programului de guvernare al Aliantei D.A. dintre PD si PNL, respectiv contributia la implementarea cotei unice. Dupa ce din 2005 pana in 2006 a fost vicepremier, el a revenit ca manager in sectorul privat. Nu are experienta in domeniul finantelor publice, al politicilor fiscale sau al finantelor internationale.
Analistii considera ca in perioada urmatoare va fi cruciala colaborarea dintre Ministerul Finantelor si Banca Nationala, mai ales in negocierile care ar putea avea loc pentru obtinerea de sprijin financiar international.
La Ministerul Economiei, Videanu vine dupa un mandat de patru ani ca primar al Capitalei sa administreze sectorul companiilor de stat in contextul accentuarii efectelor pe care criza internationala a inceput sa le provoace si in Romania. Analistii au remarcat in ultimii ani oprirea reformelor structurale in domeniu.
Ambii ministri au de gasit solutii pentru evitarea unei contractii a economiei pana la limita recesiunii. Mai mult, trebuie sa gaseasca solutii de finantare, in contextul in care accesul la resurse externe a devenit din ce in ce mai limitat.
Atat Pogea, cat si Videanu erau vicepremieri la inceputul lui 2005, cand Romania a rupt practic acordul cu FMI, hotarandu-se sa ignore recomandarile institutiei in domeniul politicilor macroeconomice. Acum, cei doi ar putea ajunge in situatia de a deschide negocieri cu Fondul astfel incat Romania sa poata obtine un gir de credibilitate care sa-i permita sa atraga bani de pe pietele internationale.
Discutia cu FMI nu va fi insa usoara, pentru ca va porni de la reducerea deficitului bugetar si majorarea impozitelor. Avand in vedere perceptia negativa cu care se confrunta Romania in exterior, angajarea de negocieri cu Fondul fara hotararea politica de a aplica masuri de austeritate ar fi chiar mai riscanta decat alegerea altor solutii, pentru ca un esec al negocierilor nu ar face decat sa accentueze suspiciunile privind vulnerabilitatile Romaniei.
Adrian Borotea, corporate affairs manager in cadrul CEZ Romania, considera ca performanta lui Videanu va depinde de modul in care-si va alege echipa. "Economia este un minister foarte greu. Va fi foarte important si modul in care va reusi sa lucreze cu Finantele, pentru ca economia fara finante este pura teorie."
La randul sau, Jean Constantinescu, fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), apreciaza ca Videanu s-a dovedit eficient atunci cand a trebuit sa administreze proiecte publice. "Este capabil de mobilizari in forta. Cred ca in timpul cat a fost primar si-a dovedit capacitatea de a genera si de a duce la sfarsit multe proiecte."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO