Politică

Noii miniştri au depus jurământul, dar fără Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze decretul de numire a Olguţei Vasilescu la Transporturi şi a lui Ilan Laufer la Dezvoltare

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze decretul de numire a Olguţei Vasilescu la Transporturi şi a lui Ilan Laufer la Dezvoltare

Autor: Iulian Anghel

21.11.2018, 00:05 491

♦ Preşedintele Klaus Iohannis nu a semnat decretele de revocare din funcţia de ministru al transporturilor a lui Lucian Şova şi de ministru al dezvoltării a lui Paul Stănescu ♦ Prin urmare, nu a semnat nici decretul de numire în funcţia de ministru al dezvoltării a lui Ilan Laufer şi de ministru al transporturilor a Olguţei Vasilescu, care a rămas însă fără funcţia de ministru al muncii, pentru că şeful statului i-a semnat decretul de revocare.

Noii miniştri au depus marţi jurământul în faţa preşedintelui, mai puţin Vasilescu şi Laufer.

Au depus jurământul Ecaterina Andronescu, noul ministru al educaţiei (numită săptămâna trecută), Marius-Constantin Budăi - ministrul muncii şi justiţiei sociale; Niculae Bădălău - ministrul economiei; Valer-Daniel Breaz - ministrul culturii şi identităţii naţionale; Alexandru Petrescu - ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale; Constantin-Bogdan Matei - ministrul tineretului şi sportului; Gabriel-Beniamin Leş - ministrul apărării naţionale.

Preşedintele a citit lista foştilor miniştri pentru care a semnat decretele de revocare, dar nu a menţionat revocarea lui Şova şi Stănescu. A spus însă explicit că a revocat-o pe Vasilescu de la Muncă, dar şi că refuză să o numească la Trans­porturi. Preşedintele a menţionat că nu a semnat nici decretul de numire a lui Laufer la Dezvoltare.

Preşedintele poate refuza o singură dată numirea unei persoane într-o funcţie de ministru.

Nu se ştie, pentru că nu există precedent, ce se întâmplă la refuzul de a semna un decret de revocare dintr-o poziţie ministerială. Preşedintele este însă obligat să semneze decretul de numire pe o funcţie ministerială în momentul în care apare o a doua propunere. Codrin Ştefănescu, noul secretar general al PSD, a emis ipoteza ca partidul să vină cu aceleaşi propuneri, dar pe funcţii inversate – adică Vasilescu la Dezvoltare şi Laufer la Transporturi, caz în care şeful statului este obligat să semneze decretele de numire. Într-o astfel de situaţie, logic ar fi să semneze şi decretele de revocare, pentru că nu poate să fi semnat două decrete de numire pe aceeaşi funcţie. PSD se va reuni astăzi pentru a lua o decizie în privinţa drumului de urmat. De asemenea, la Palatul Victoria va fi o şedinţă de guvern informală.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a justificat gestul într-o declaraţie de presă la Cotroceni.

„Am primit o propunere de remaniere a guvernului. Această remaniere, după părerea mea, este o soluţie slabă. Sunt în continuare de părere că soluţia corectă pentru România ar fi fost şi este în continuare soluţia înlocuirii acestui guvern care a creat multe probleme României. Dar până atunci avem această remaniere. Sunt de acord să se facă o remaniere, însă trebuie să ţin cont de câteva lucruri aici. În primul rând, este nevoie să ne amintim că ne aflăm în faţa unei provocări grele. Preşedinţia Consiliului UE, pe care o vom prelua de la 1 ianuarie 2019, poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerele îşi fac treaba şi abordarea României e una coerentă. Concluzie. E nevoie de miniştri care performează foarte bine“, a spus Iohannis.

 

Preşedintele a adăugat că al doilea lucru de care trebuie să se ţină cont e că România mai are foarte puţin timp până la preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene: „Deja au început şi sunt în plină desfăşurare vizitele din partea instituţiilor europene, pentru a ne ajuta şi verifica dacă suntem pregătiţi pentru a prelua această preşedinţie. Deci trebuie să acţionăm repede. Având în vedere aceste lucruri am emis decretul de remaniere, ţinând cont de propunerile formulate“.

Olguţa Vasilescu

 
 
 
 
 
 
 

Ilan Laufer

 
 
 
 
 
 
 
 

iulian.anghel@zf.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO