Politică

Noul ministru al economiei care nu a lucrat nicio zi în "economia reală"

Noul ministru al economiei care nu a lucrat nicio zi în "economia reală"

CV-ul lui Daniel Chiţoiu arată că deputatul PNL nu a bifat vreo activitate într-o companie, fie ea de stat sau privată, din 1990 ocupând diferite funcţii în instituţii precum Curtea de Conturi, Ministerul Finanţelor sau ANAF

Autor: Roxana Petrescu

03.05.2012, 00:04 8311

Daniel Chiţoiu, 44 de ani, este propunerea guvernului Ponta pentru fotoliul de ministru al economiei, întreaga carieră profesională a acestuia fiind clădită fie în structurile Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală (ANAF), fie prin alte direcţii de stat.

Deşi Ministerul Economiei nu are un buget semnificativ, acesta fiind de circa 330 de milioane de euro, instituţia are în subordine cele mai mari companii din România, printre acestea numărându-se "perlele" Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica.

Chiţoiu vine într-un moment delicat pentru piaţa energiei în care subiectul fierbinte este renegocierea şi posibila reziliere a contractelor Hidroelectrica cu băieţii deştepţi, contracte prin care firma de stat a pierdut în ultimii 10 ani profituri potenţiale de 1,5 miliarde de euro. Aceste contracte au fost încheiate la începutul anilor 2000 în timpul guvernării PSD şi deşi s-au aflat în discursurile tuturor celor care s-au perindat pe la conducerea Ministerului Economiei, au rămas neclintite. Acesta nu este însă singurul subiect fierbinte. Privatizarea Cupru Min, aducerea managerilor competenţi la vârful companiilor de stat, listările la bursă, atragerea investitorilor fără de care România nu poate continua investiţii de miliarde de euro în noi unităţi de producţie şi nu în ultimul rând elaborarea unei strategii energetice ar trebui să se afle printre priorităţile noului ministru al economiei.

CV-ul lui Chiţoiu arată că deputatul PNL nu a bifat vreo activitate într-o companie, fie ea de stat sau privată, din 1990 ocupând diferite funcţii în instituţii precum Curtea de Conturi, Ministerul Finanţelor sau ANAF. Noul ministru este însă doctor în economie. Dacă în 1990 Chiţoiu era inspector de specialitate la Direcţia generală a controlului financiar de stat Bucureşti, în perioada 2004-2008 el a ocupat funcţia de preşedinte al ANAF. Printre propunerile legislative iniţiate de Chiţoiu se numără cele privind îmbunătăţirea calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi, interzicerea cultivării organismelor modificate genetic sau cele privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului de droguri.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Chiţoiu deţine bunuri în valoare de circa 600.000 de euro, printre care se numără un teren de 360 de metri pătrăţi în Bucureşti, o casă de 456 de metri pătraţi tot în Capitală, bijuterii şi cercei de 12.500 de euro aparţinând soţiei, precum şi acţiuni la Fondul Proprietatea.

Chiţoiu s-a născut în Păuşeşti - Vâlcea, este căsătorit şi are un copil. A finalizat cursurile Facultăţii de Finanţe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice în 1990.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO