Politică

Noul Parlament va avea mai mulţi membri decât are locuri în sala de plen. „Loserii“ din ARD să stea la balcoane, râde USL

Noul Parlament va avea mai mulţi membri decât are locuri în sala de plen. „Loserii“ din ARD să stea la balcoane, râde USL

Premierul Victor Ponta, întrebat dacă a primit vreun telefon de la preşedintele Traian Băsescu după anunţarea rezultatelor de la scrutinul de duminică: Doar în America sunt oamenii politicoşi. Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că a trăit bucuria sa faţă de victoria USL la parlamentare cu reţinere: Ar fi indecent să te bucuri ostentativ în asemenea momente când alţi competitori pierd. Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel, Liviu Dadacus

11.12.2012, 00:07 1344

Asta pentru că USL a "ras totul", iar legea alegerii Senatului şi a Camerei "compensează" cu mandate partidele care au pierdut colegiile, dar au trecut de pragul parlamentar de 5%. Cum datele arată că USL a câştigat toate colegiile în 25 de judeţe (organizate în circumscripţii electorale) din cele 42 de circumscripţii electorale (59%) este nevoie de locuri suplimentare în Parlament pentru perdanţi.

Premierul Victor Ponta a comentat ieri acest lucru, criticând PDL: "USL respinge total blamul şi critica pentru creşterea numărului de parlamentari. În viitorul Parlament, absolut toţi, fără nicio excepţie, parlamentarii USL sunt cei care şi-au câştigat colegiile. PDL şi PPDD nu au câştigat absolut niciun colegiu, deci bonusul, numărul suplimentar de parlamentari, este acordat PDL şi PPDD, în baza deciziei Curţii Constituţionale din această vară (care a respins votul uninominal pur. Acesta ar fi dar acum USL are aproape 100% din Parlament - n.n.). E adevărat, probabil ar fi scos din Parlament PDL, dar creşterea numărului de parlamentari este vina absolută a celor de la PDL".

Cu explicaţii suplimentare a venit secretarul general al PSD Liviu Dragnea. Potrivit acestuia, viitorul legislativ va avea 550 de parlamentari, cu 80 în plus faţă de actualul Parlament. Iar sala de plen are 501 locuri, fiind neîncăpătoare pentru cei 550 de aleşi.

"Totalul de mandate de parlamentar este de 550, cu un plus de 80 de mandate. În sala de plen sunt 501 locuri şi 550 de mandate. Noi am introdus un proiect pentru modificarea legii, dar PDL a contestat la Curtea Constituţională. Eu cred că cei care ieşit pe locul doi sau trei ar trebui să stea în sala de plen la balcoane", a spus Dragnea.

El a precizat că parlamentarii PDL care au ieşit acum pe locul doi sau trei ar trebui să stea la balcoane, pentru că PDL s-a opus modificării Legii electorale actuale, ceea ce a dus la "umflarea" Parlamentului.

Tot Dragnea a făcut şi calculul mandatelor, deşi BEC nu a anunţat încă o împărţire a procentelor pe mandate. 364 de mandate a câştigat USL, iar în 25 dintre judeţe a câştigat toate colegiile. Acest lucru înseamnă 62% din totalul de 550 de mandate, dar şi USL va obţine mandate la reîmpărţire.

"Nu este exclus ca USL să se apropie de 70%, vedem. În opinia mea, USL va avea un număr de mandate de două treimi din Parlament. Cred că nu vom avea sub 66%", a spus Dragnea, citat de Mediafax.

Întrebat, în aceste condiţii, în care USL deţine o astfel de majoritate parlamentară, dacă mai este nevoie de negocierile cu UDMR, Dragnea a susţinut că discuţia începută cu formaţiunea maghiară va continua.

UDMR a reuşit să treacă pragul parlamentar şi va avea în jur de 20 de deputaţi şi senatori.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat că acordul de colaborare dintre USL şi grupul celor 18 deputaţi care reprezintă minorităţile naţionale este valabil şi după alegeri. El a spus că mâine se va întâlni cu aceştia pentru a reconfirma această colaborare.

"Cu grupul celor 18 deputaţi de la minorităţi am semnat un acord de cola­bo­rare valabil şi după alegerile parla­mentare. Ei au fost extrem de corecţi, utili, vor fi şi în continuare faţă de Guvern", a spus Ponta.

USL nu a făcut mare tapaj pe marginea scorului alegerilor deşi este extrem de mulţumit de rezultatul peste aşteptări.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că a trăit bucuria sa faţă de victoria USL la parlamentare cu reţinere, justificând prin faptul că ar fi indecent să te bucuri ostentativ în asemenea momente când alţi competitori pierd.

"A fost o victorie zdrobitoare, a fost încă o dată dovada că uniunea Social Liberală este un proiect politic câştigător, că toţi cei asociaţi în această uniune au avut de câştigat. (…) Şi trăim, vă asigur, chiar dacă cu discreţie, această satisfacţie", a apreciat preşedintele PNL Crin Antonescu.

Întrebat dacă a primit vreun telefon de la preşedintele Traian Băsescu după anunţarea rezultatelor de la scrutinul de duminică, premierul Ponta a răspuns: "Doar în America sunt oamenii politicoşi".



Foşti parlamentari PDLcare au dărâmat guvernul Ungureanu se întorc în Parlament la braţ cu USL

Un număr de 15 deputaţi aleşi în legislatura 2008-2012 pe listele PDL au şanse puternice să se întoarcă în Parlament pe listele USL după ce au contribuit decisiv la demiterea guvernului Ungureanu şi la instalarea în primăvara trecută a guvernului Ponta.

Cel puţin 20 de foşti fruntaşi ai PDL au şanse să intre în Parlament în urma votului de duminică pe listele USL.

Scorul de aproape 60% obţinut de USL îi împinge pe aceştia în Parlament după ce circumscripţiile electorale în care au candidat au obţinut rezultate spectaculoase.

Iată cine sunt cei 15 foşti parlamentari PDL care intră (sau au şanse bune) în Parlament acum pe listele USL:

  • Deputatul Octavian Bot, care a demisionat din PDL în mai 2011.

  • Deputatul Cătălin Croitoru, care a demisionat din PDL în aprilie 2012

  • Deputatul Călin Potor, care a demisionat din PDL în ianuarie 2012.

  • Deputatul Andrei Valentin Sava, care a demisionat din PDL în mai 2012.

  • Deputatul Gheorghe Ciobanu, plecat din PDL în aprilie 2012.

  • Deputatul Marian Avram, care a demisionat din PDL în martie 2012.

  • Deputatul Gheorghe Roman, care a demisionat din PDL în mai 2012.

  • Deputatul Mircia Giurgiu, plecat din PDL în octombrie 2012.

  • Senatorul Petru Filip, care a demisionat din PDL în mai 2012.

  • Senatorul Mihaela Popa, care a demisionat din PDL în aprilie 2012.

  • Senatorul Liviu Titus Paşca, care a demisionat din PDL în 2011.

  • Senatorul Mircea Banias, care a plecat din PDL după ce împotriva sa a început o cercetare a DNA, dar a candidat din nou la Constanţa pe listele USL şi are şanse de a reveni în Parlament.

  • Senatorul Doru Pâran, plecat din PDL în aprilie 2012.

  • Senatorul Vasile Nistor, plecat din PDL în primăvara lui 2011.

  • Senatorul Şerban Rădulescu, care a plecat din PDL în 2011.

Toţi aceştia au contribuit decisiv la demiterea guvernului lui Mihai Răzvan Ungureanu la finalul lui aprilie 2012 şi au primit locuri în circumscripţii uninominale ce le permit să revină în Parlament după ce USL a spulberat în alegeri PDL.

Alţi foşti membri de vază ai PDL au bune şanse de a intra în Parlament pe listele USL.

Între ei:

  • Marian Anton (fost secretar de stat în Ministerul Mediului în guvernul Boc şi deputat PDL între 2004 şi 2008) plecat din PDL în aprilie 2012.

  • Steluţa Cătăniciu, fostă şefă a organizaţiei de femei a PDL Cluj până în 2009.

  • Dorul Lese, fost vicepreşedinte al PDL Maramureş până în urmă cu câteva luni.

  • Daniel Florea, fost vicepreşedinte al AVAS, plecat din PDL în ianuarie 2012.

  • Vlad Marcoci, fost preşedinte al Administraţiei Fondului de Mediu, plecat din PDL în 2011 după ce a fost înlocuit din această funcţie.

    Iulian Anghel


Cum s-au clasat în alegeri liderii ARD

  • Preşedintele PDL Vasile Blaga a pierdut în Timiş în faţa candidatului USL Matei Suciu, care are peste 53% din voturi. Blaga are doar 25,3% din voturi. Blaga aşteaptă loteria redistribuirii.

  • Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu se află pe locul al doilea în privinţa voturilor obţinute în colegiul senatorial 1 Arad, obţinând 33,6% din voturi, în timp ce contracandidatul USL Ovidiu Marian a primit 45,8%. Ungureanu aşteaptă redistribuirea, dar ar putea să rateze parlamentul pentru că PDL-istul Traian Igaş şi el perdant în colegiul său ar putea avea mai multe voturi la nivel de circumscripţie.

  • Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a pierdut alegerile în Colegiul 7 Buzău, obţinând 18,74% din voturi, în timp ce contracandidatul său de la USL Marcel Ciolacu are 65,19%. El a demisionat ieri.

  • Elena Udrea se află pe locul al doilea în colegiul Roman pentru Camera Deputaţilor, după candidatul USL Liviu Brătescu, cotat cu 48,4%.

  • Toate cele 40 de colegii bucureştene au fost câştigate de USL, după cum arată datele parţiale ale numărătorii paralele a USL. Iulian Anghel

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO