Politică

Nu vă mai plângeţi că România e murdară, puneţi mâna pe mătură

Nu vă mai plângeţi că România e murdară, puneţi mâna pe mătură

Autor: Iulian Anghel

20.07.2012, 16:35 2707
Ce faci daca descoperi, intr-o zi, ca nu exista "bine" si nu exista "rau"?

Intrebarea asta este fundamentul religiilor lumii noastre si, daca ea a fost pusa in mii de chipuri, acum 2.000 de ani, acum 1.000 sau acum 100 va mai fi pusa peste 100, peste 1.000 si peste 2.000 de ani. Nu este important atat raspunsul, cat intrebarea. Istoria lumii, atat cat o cunoastem, nu este facuta din raspunsuri, ci din intrebari. Nu spun eu acum ceva nou - ma acoper de eventuala acuzatie de plagiat cu deviza revistei Dilema: "Unde ai citit asta?" "In toate cartile bune!"

In nebunia declansata acum trei saptamani suntem chemati sa alegem intre "bine" si "rau".

Dar exista "bine" si "rau" aici? Istoria nu va consemna acest episod, este atat de banal incat nici nu merita. Un coleg de birou foarte tanar incerca zilele trecute sa-mi explice ce ticalosii face un dictator dintr-o tara africana - ii explicase si lui cineva de acolo. Asa a fost si aici, acum 25 de ani, i-am spus. Nu stiu cat m-a crezut.

"Relativismul" cultural nu este neaparat un lucru rau. Poate fi, la o adica, o acomodare intre cei care cred ca ei sunt zei, iar ceilalti sunt tampiti, si, iarasi, intre "tampitii" care se cred zei si sustin ca "zeii" sunt tampiti.

Problema relativismului (folosesc conceptul din filosofie, nu pe cel din fizica) din Romania de azi e: toti sunt niste tampiti!

Care este hiba unui astfel de mod de a judeca?

Ea este majora pentru ca suspenda insusi fundamentul culturii lumii, si a modului ei "traditional" de a fi inteleasa: exista o diferenta intre bine si rau!

De aici intrebarea: daca nu exista "bine" si "rau", ce este de facut? Pentru ca, trebuie adaugat, in momentul in care spui, "toti sunt tampiti", te excluzi automat din joc. Te excluzi din jocul de suma nula cum este referendumul din 29 iulie, de pilda,, drept urmare jocul nu mai exista pentru tine.

Voi continua sa ma intreb toata viata poate: ce s-ar intampla daca as descoperi ca nu exista "bine" si nu exista "rau"?

Problema nu va fi rezolvata in urmatorul miliard de ani, cred. Dar milioane de oameni vor continua sa si-o puna.

Pana a descoperi ca nu exista "bine" si rau" merg pe mana inteleptilor.

Asta nu inseamna ca nu am o durere.

Problema este ca traiesc intr-o casa murdara. Casa asta murdara se cheama "Romania". Este o casa pe care am inchiriat-o, are niste proprietari tampiti si nesimtiti. O detest, da problema mea este ca nu am bani sa-mi inchiriez alta, e singura pe care am putut-o lua de cati bani am.

Pot sta sa meditez la cat de nesimtiti sunt proprietarii si ce soarta nefericita am. Sau mai pot face altceva.

In prima zi sunt plin de dezgust, in a doua mut o carte, in a treia sterg paianjenii, in a patra spal pe jos, in a cinea aduc o floare, in a sasea o gagica, iar in a saptea ma odihnesc. De ce as face altfel? Pana si Dumnezeu care a facut binele si raul s-a odihnit in a saptea zi!

Iar, dupa ce ma voi fi odihnit, mobilzez familionul, toata gasca cu catel si purcel, si cumpar casa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO