Politică

O noua idee fiscala a PSD: impozitul forfetar pentru IMM-uri

17.07.2008, 18:07 175

Saptamana trecuta, PSD si-a lansat oferta de guvernare pentru alegerile legislative care prevede, intre altele, un impozit redus de 10% pentru persoanele care castiga sub salariul mediu pe economie, in locul celui general de 16%. Insa documentul mai prevede ca impozitul pe profit va ramane la nivelul actual de 16%.
Constantin Nita care participa la elaborarea programului de guvernare al PSD propune ca, pentru intreprinderile mici si mijlocii cu cifre mici de afaceri, precum micile restaurante si unitati din domeniul turismului, micile magazine, unitatile specializate in igiena si cosmetica, precum frizeriile, saloanele de cosmetica, sa fie introdus un impozit forfetar.
Astfel de mici firme ar urma sa plateasca in locul impozitului pe profit un impozit forfetar calculat fie in functie de cifra de afaceri, fie de alte criterii - cum ar fi, in cazul restaurantelor, de numarul de mese destinate servirii clientilor.
"Nu m-am gandit la o cifra anume a impozitului. Dar acesta se aplica si in alte tari. De exemplu, in Israel pentru restaurante se aplica un impozit in functie de numarul de mese si de scaune", a explicat Nita pentru ZF.
El aduce ca argument faptul ca, potrivit datelor Registrului Comertului, majoritatea agentilor economici cu activitate redusa nu raporteaza profit in activitate, pentru a nu plati impozitul pe profit.
Impozitul forfetar ar putea fi aplicat agentilor economici si IMM-urilor care inregistreaza o cifra de afaceri pana la un anumit nivel, potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului, si aplicarea lui ar putea reduce nivelul economiei subterane si al birocratizarii, in conditiile in care firmele vizate nu vor mai fi nevoite sa faca bilanturi, ci doar sa raporteze cifra de afaceri, pe baza careia se va stabili cuantumul impozitului forfetar, spune Nita. "In 2000 am facut un bilant pentru judetul Brasov. Din 22.000 de firme 9.000 nu aveau profit, iar 80% dintre cele care nu raportau profit activau in domeniul comertului si al serviciilor. Imaginati-va ca unor astfel de firme le-ai impune un impozit forfetar de 20 mil. lei pe an. S-ar strange la buget o suma frumoasa chiar la nivel de judet. Dar la nivel de tara?", afirma Nita.
Asadar, este vorba aici si de a strange bani la buget, in conditiile in care diminuarea impozitului propusa de PSD - daca va reveni la guvernare - ar insemna un minus pentru bugetul de stat de 600 mil. euro anual.
PSD va avea lunea viitoare o prima intalnire cu reprezentanti ai sindicatelor, patronatelor si ONG-urilor pentru o consultare publica privind oferta sa de guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO