Politică

Opinie Iulian Anghel, ZF: La ce bun atata putere daca nu stii ce sa faci cu ea?

Opinie Iulian Anghel, ZF: La ce bun atata putere daca nu stii ce sa faci cu ea?

Autor: Iulian Anghel

14.05.2011, 23:04 980

Sambata, 14 mai, ora 1.00.Dimineata, noapte? "Club A" sarbatoreste 42 de ani de ladeschidere. Pe Lipscani, imediat langa Banca Nationala, 1.000 deoameni danseaza pe ritmurile celor de la "Vita de vie". Nimeni nui-a chemat. Nimeni nu le-a cerut bilet de intrare. Peste noapteaBucurestiului e doar luna.

Sambata, 14 mai, ora 11.00.Palatul Parlamentului. 1.400 de delegati ai PDL imbracati ca denunta isi aleg seful.

Traian Basescu, usor garbovit, plesuv, face pronosticuri privindcresterea economica. Nimic nu este mai frumos in ochiipresedintelui decat partidul pe care l-a nasit. Nicio alta coerentasi nicio alta logica nu-si gasesc sensul intr-o atat de complicatalume, daca nu incep cu initialele Partidului DemocratLiberal.

"Exista in lume mai multi idoli decat realitati", spunea FriederichNietzsche, in urma cu vreo 100 de ani.
Astazi "idolul" a pus piciorul in PalatulParlamentului.

Realitatea a ramas in strada. Scoate capul noaptea si, daca arebani de taxi, merge la concertul "Vitei de vie".
42 de ani de la infiintarea ClubuluiA. O intreaga istorie. A esecului, ai iubirilor. O zi mai lungadecat veacul.

Pantofi de lac si costume scumpe stabilesc pe holul din fataimensei sali Alexandru Ioan Cuza, la etajul 1 al PalatuluiParlamentului, strategia pentru castigarea alegerilor viitoare.Setea de putere, spune acelasi Nietzsche. Furia lui se revarsaatunci asupra Bisericii. PDL nu este o biserica. Dar atata iubirede sine nu poate conduce decat la dogma.

Poti intelege nevoia de mobilizare. In fond, ratiunea pentru carefiecare partid vietuieste pe planeta asta este aceea de a guverna.Dar un partid nu se poate ascunde in spatele unui zeu.

Noi am inventat partidele tocmai pentru ca am decis ca dincolo delucrurile pe care nu le putem controla ramane destul spatiu pentrua decide ce facem cu propria noastra viata.

Cu totii am decis ca este nevoie de reprezentare si noi le-am datputin din putera noastra. Presedintele Basescu plange. "Sa ramanetiuniti!" Cine cu cine? Cu zidurile inalte de la PalatulParlamentului?

Dar la ce bun atata putere daca nu stii ce sa faci cu ea? De ceacesti un milion de ani distanta intre Palatul Parlamentului si cei1.000 de oameni din fata Bancii Nationale care habar nu au ca peste10-20 de ore PDL isi alege un nou sau vechipresedinte?


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO