Politică

Până la suspendarea lui Băsescu, USL îl revocă pe preşedintele senatului Vasile Blaga

Până la suspendarea lui Băsescu, USL îl revocă pe preşedintele senatului Vasile Blaga

Foto: Octav Ganea

Autor: Iulian Anghel

03.07.2012, 14:18 2352

Preşedintele PDL Vasile Blaga a fost revocat, marţi, din funcţia de preşedinte al Senatului, cu 70 de voturi "pentru" şi o abţinere.



Biroul Permanent al Senatului a convocat o şedinţă extraordinară a acestui for la ora 17:00 care are pe ordinea de zi revocarea preşedintelui acestui for, Vasile Blaga (PDL).

Convocarea şedinţei s-a făcut cu încălcarea regulamentului Senatului care, la art 81 al. 3. spune că cel care convoacă sesiunea extraordinară este preşedintele acestui for.

Paşii până la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu

► Febra varanului nebun

Decizia de convocare a şedinţei extraordinare a fost decisă cu votul a şapte membri ai Biroului Permanent prezenţi în şedinţa la care PDL nu a participat.

Iată ce spune art. 81 din regulementul Senatului:

1) Senatul se întruneşte şi în sesiuni extraordinare la cererea Preşedintelui României, a Biroului permanent ori a cel puţin o treime din numărul total al senatorilor.

(2) Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face în scris şi va cuprinde motivul, ordinea de zi propusă şi durata de desfăşurare a sesiunii extraordinare.

(3) Convocarea se face de preşedintele Senatului. Preşedintele poate să nu ia in considerare cererile de convocare a unei sesiuni extraordinare, care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin.(1) şi (2).

(4) Respingerea de către Senat a ordinii de zi propuse împiedică ţinerea sesiunii extraordinare.

Preşedintele Senatului este al doilea om în stat şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al ţării pe perioada cât preşedintele României este suspendat din funcţie de Parlament.

Schimbarea lui Blaga face parte din strategia USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Dacă Blaga este schimbat, el nu mai poate îndeplini poziţia de preşedinte interimar al ţării, în eventualitatea suspendării din funcţie a şefului statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO