Politică

Parlamentarii vizitează locul unde este depozitată arhiva SIPA

Parlamentarii vizitează locul unde este depozitată...

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax

25.10.2017, 14:50 60

Printre senatorii şi deputaţii care s-au prezentat, miercuri, la sediul ANP, se numără preşedintele Comisiei, Şerban Nicolae, Mihai Goţiu, Cătălin Drulă, Marian Pavel şi Costel Dunava.

În cursul dimineţii, în timpul şedinţei comisiei, în timpul căreia au fost audiaţi foştii miniştri ai Justiţiei Cristian Diaconescu şi Cătălin Predoiu, Şerban Nicolae le-a precizat celor prezenţi că actele necesare pentru accesul la arhiva SIPA sunt legitimaţia de parlamentar şi copia angajamentului de confidenţialitate semnat de titular la serviciul de informaţii clasificate a Camerei din care face parte.

"E vorba de o regulă valabilă pentru orice persoană care a solicitat accesul într-o zonă care este clasificată ca zonă de securitate în sensul în care faci dovada calităţii oficiale în care soliciţi accesul şi de asemenea că ai un angajament de confidenţialitate, în sensul că ţi s-au adus la cunoştinţă normele incidente, faptul că ai o serie întreagă de restricţii în ceea ce priveşte accesul, vizionarea unor documente, fotocopierea, scoaterea lor, deteriorarea, modificarea, distrugerea şi aşa mai departe şi că ţi-ai luat angajamentul că nu vei divulga informaţii. Ar fi profund anormal să transformăm o zonă de securitate într-un soi de bibliotecă publică în care oricine vine şi ia informaţii şi eventual le foloseşte”, a afirmat Nicolae.

El a mai spus că, în mod normal, publicul ar trebui să aibă acces la asemenea informaţii, mai ales cele care nu pot afecta viaţa privată.

”Eu mi-am dorit să fie presa de faţă măcar la ceea ce vedem şi noi pentru că nu se pune problema ca vreunul din membrii Comisiei să răsfoiască documente sau să deschidă pe acolo vreun calculator dacă or fi sau să cerceteze date sau informaţii, ci doar dorim să ne documentăm în legătură cu spaţiul în care se află arhiva, căile de acces, măsurile de securitate, eventuale alte aspecte interesante. De exemplu nici acum nu s-a lămurit de ce s-a dus acolo un aparat de copiere, din moment ce era în discuţie doar o inventariere a documentelor, o clasificare pe categorii, o sistematizare a arhivei aşa cum s-ar face la orice depozit de documente (...) Aş vrea să ştiu şi eu cine a decis şi care ar fi fost justificarea. Prima suspiciune ar fi că cine a avut acces în interior ar fi putut să copieze documente, să sustragă în felul ăsta informaţii fără ca cineva să observe că s-a umblat la ele pentru că documentele originale rămâneau pe loc. În principal, presa nu are acces, practic opinia publică nu are acces în asemenea zonă”, a mai spus Şerban Nicolae.

De asemenea, Nicolae a mai spus că obiectivul comisiei este să se constate dacă a existat o formă de poliţie politică, dacă sa constituit un fond documentar şi de informaţii în legătură cu judecători, procurori, grefieri, personal auxiliar, demnitari, cu orice alte persoane de interes, în sensul prejudicierii actului de justiţie.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, pe 19 octombrie, la audierea în cadrul Comisiei de anchetă privind arhiva SIPA, că o persoană publică i-a spus, când a preluat mandatul, că arhiva este "o bombă care ticăie". Ministrul susţine că în arhivă pot fi informaţii privind viaţa privată a magistraţilor

„Când am venit la Ministerul Justiţiei, cine îmi spunea, printre altele, nu din minister, o persoană publică cunoscută, îmi spunea următorul lucru, într-o discuţie absolut informală: „vedeţi că la Ministerul Justiţiei există o bombă care ticăie şi faţă de care trebuie să aveţi grijă: se numeşte arhiva SIPA”, a declarat Tudorel Toader.

Toader susţine că la minister încă sunt angajaţi care au avut acces la arhivă. „Pe cine pe cine întrebai despre arhiva SIPA parcă îi dãdeai foc (...) Sunt încã angajaţi în Ministerul Justiţiei care au fãcut parte din comisiile acelea care au avut acces în arhiva SIPA la un moment dat. Mi-am fãcut o imagine cât de cât apropiatã de adevărul accesibil mie şi atunci aveam de ales. Să tac şi eu şi să sper ca pe durata mandatului să nu iasă din nou în spaţiul public problematica aceasta - deşi am fost asigurat că la fiecare ministru s-a pus pe tapet şi s-a actualizat problema - sau să încerc să văd despre ce este vorba, sigur, în limita competenţelor mele, în limita legii. Am ales această a doua variantã”, a spus ministrul Justiţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO