Politică

Parlamentul European aprobă aderarea României la Spaţiul Schengen

Parlamentul European aprobă aderarea României la Spaţiul Schengen

Autor: Iulian Anghel

11.05.2011, 13:24 7931

Comisia pentru Libertăţi civile,justiţie şi afaceri interne (LIBE) din cadrul ParlamentuluiEuropean a aprobat luni, 2 mai, aderarea României şi a Bulgariei laspaţiul Schengen, în plină dispută în interiorul Uniunii privindreintroducerea controalelor la frontierele interne ale UE. Ceea cespune Comisia înseamnă, de fapt că din punctul de vedere aldeputaţilor europeni obiecţiile Franţei faţă de vulnerabilitateagraniţelor României (care vor deveni graniţele UE după aderarea laSchengen) nu se susţin. Raportul Comisiei va fi supus votuluiplenului PE în iunie, ultimul cuvânt urmând să-l aibă ComisiaEuropeană care face o recomandare Consiliului European (şefii destate şi de guverne) într-un sens sau altul.

Potrivit unui comunicat alParlamentului European, de astăzi, în baza rapoartelor de evaluareparlamentariii europeni din comisia amintită consideră că Româniaşi Bulgaria întrunesc condiţiile necesare pentru aderare.Parlamentul trebuie să fie în continuare informat despre măsurilesuplimentare ce urmează a fi luate în zonele de frontieră întreBulgaria, Turcia şi Grecia (aici sunt ceva probleme) în lumina unuipotenţial influx migraţionist dinspre Africa de Nord.

Potrivit regulilor actuale,condiţia majoră pentru aderarea la Spaţiul Schengen esteposibilitatea de a asigura securitatea frontierelor externe aleUniunii.

Opinia cu privire la aderareaRomâniei şi a Bulgariei la spaţiul Schengen urmează a fi adoptatăîn plen în perioada 6-9 iunie, înaintea reuniunii Consiliuluipentru afaceri interne care va avea loc între 9 şi 10 iunie.Decizia cu privire la aderarea la Schengen este luată de cătreConsiliu, printr-o decizie unanimă a guvernelor statelor membreSchengen, arată comunicatul Parlamentului European.

Decizia din decembrie anul trecuta Franţei şi Germaniei de a bloca aderarea României şi a Bulgarieila Spaţiul Schengen a produs o furtună politică, relaţiile politicedintre Paris şi Bucureşti find acum aproape îngheţate. Recent, maimulţi demnitari germani au susţinut că Berlinul nu va blocaaderarea României şi a Bulgariei, dacă Comisia Europeană face orecomandare Consiliului, anume ca cele două ţări să fie integrareîn această vară.

Ministerul român al AfacerilorExterne a susţinut astăzi că

rezultatul votului Comisiei LIBE"reconfirmă recunoaşterea eforturilor depuse de România pentruaderarea la spaţiul Schengen, precum şi îndeplinirea criteriilorprevăzute de acquis-ul comunitar".

Decizia Comisiei LIBE vine într-unmoment complica pentru UE, la două săptămâni după ce Franţa şiItalia au cerut reintroducerea controalelor la frontierele interneale Uniunii, din cazuza afluzului masiv de imigranţi din Africa deNord, aflux provocat de războaiele care au înfirbântatzona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO