Politică

Omul care l-a făcut milionar pe Ion Ţiriac din asigurări ar putea deveni supraveghetorul pieţei

Omul care l-a făcut milionar pe Ion Ţiriac din asigurări ar putea deveni supraveghetorul pieţei

Parlamentul trebuie să decidă astăzi cine ia un job de 2 mld. euro: şeful pieţei asigurărilor

Autor: Ciprian Botea, Sorin Pâslaru

21.06.2011, 00:05 4414

Parlamentul are programată astăzi la ora 16:00 o şedinţă în careurmează să fie audiată viitoarea conducere a Comisiei deSupraveghere a Asigurărilor (CSA), instituţia care reglementează opiaţă de circa 2 miliarde de euro.

Partidul de guvernământ, PD-L, a anunţat ieri că îl susţine peCristian Constantinescu, omul care a dezvoltat de la zero până lastadiul de cea mai mare companie de pe piaţa locală firmaAllianz-Ţiriac, pentru poziţia de preşedinte al CSA. Constantinescudeţine aproape 3% din Allianz-Ţiriac, aflată în acest moment pelocul doi pe piaţa asigurărilor (după Astra), cu 250 milioane deeuro prime brute subscrise. În joc sunt patru poziţii, una depreşedinte, două de vicepreşedinţi şi una de membru în consiliulCSA. La sfârşitul acestei luni expiră mandatul actualuluipreşedinte, Angela Toncescu, mandatele celor doi vicepreşedinţi -Constantin Buzoianu şi Tudor Baltă -, precum şi mandatul de membruîn consiliu al lui Corneliu Moldoveanu.

Consiliul CSA mai are trei membri ale căror mandate rămân învigoare - Albin Biro (expiră în 2012), Dan Constantinescu (2015) şiDaniela Popa (2015). Candidaţii pentru poziţiile de membri înconsiliul CSA vor fi audiaţi de comisiile reunite de buget-finanţedin Senat şi Camera Deputaţilor, viitoarea componenţă a conduceriiurmând să fie votată în plenul Parlamentului.

Angela Toncescu, 58 de ani, a fost propusă în 2006 pentrufuncţia de preşedinte al CSA de către PNL. Ea ocupase anteriorfuncţia de director general al RAI Asigurări şi a fost preşedinteal consiliului de administraţie al Asirom.

Toncescu ar fi urmat să fie susţinută pentru un nou mandat depreşedinte de PDL şi UDMR, dar democrat-liberalii au decis înşedinţa de ieri a Biroului Permanent Naţional să-l propună pentruaceastă funcţie pe Cristian Constantinescu, actualul preşedinte alUNSAR (asociaţia profesională a asigurătorilor) şi fostul directorgeneral al Allianz-Ţiriac.

Constantinescu a făcut Allianz-Ţiriac cu 3 mil. dolaride la Ion Ţiriac în 1994

Constantinescu, 61 de ani, este cel care a pus bazeleAllianz-Ţiriac în 1994 cu 3 milioane de dolari de la Ion Ţiriac,când a înfiinţat societatea de asigurări Ion Ţiriac, a căreidenumire a fost schimbată după preluarea unei participaţii de 51%de către grupul german Allianz în anul 2000 contra a 12 milioane dedolari.

El a plecat de la conducerea companiei în luna mai a anuluitrecut. Anterior a lucrat în reasigurări la Astra şi fostaAdministraţie a Asigurărilor de Stat - ADAS, fiind unul dintre ceimai respectaţi oameni din industria asigurărilor.

Decizia PDL privind susţinerea lui Constantinescu urmeazăsă fie discutată în coaliţia de guvernare.

Contactat de ZF înainte de anunţul făcut de PDL, fostul şef alAllianz-Ţiriac a confirmat că există discuţii pe marginea acestuisubiect. "Lucrurile sunt puţin mai complicate. Au fost discuţii,dar nu este nimic sigur. Până acum nu am fost convocat la audieri",a declarat ieri Constantinescu.

Printre numele vehiculate pentru viitoarea con­ducere a CSA afost şi cel al Violetei Ciurel, care a preluat anul trecutconducerea subsidiarei locale a grupului francez AXA şi care aprecizat însă că nu candidează pentru această funcţie, şi MihaiTecău, actualul director general al BCR Asigurări, care până în2006 a fost secretarul general al Comisiei.

Cel mai puternic contracandidat pentru Constan­tinescu, avândsusţinere inclusiv în PDL, a fost Constantin Toma, directorulgeneral al Omniasig. Constantin Toma, mai tânăr cu 11 ani decâtCristian Constantinescu, este unul din cei mai puternici executividin industria asigurărilor din România. De asemenea, surseleconsultate de Ziarul Financiar o situau într-o poziţie cu şansepână ieri, înainte de anunţarea în conferinţă de presă de dupăşedinţa PDL a susţinerii candidaturii lui Cristian Constantinescu,şi pe actuala preşedintă a Comisiei, Angela Toncescu.

Totodată, luna aceasta expiră şi mandatele celor doivicepreşedinţi - Constantin Buzoianu şi Tudor Baltă -, susţinuţi în2006 de PD (actualul PDL) şi respectiv PSD. Buzoianu, 62 de ani, afost ofiţer de poliţie economică, inspector-şef la IPJ Constanţa şidirector general la Direcţia Generală de Paşapoarte, Poliţie deFrontieră şi Străini. Începând din 2005, el a fost timp de peste unan consilier al directorului general al Omniasig ConstantinToma.

Contactat de ZF, Buzoianu nu a dorit să comenteze dacă a fostpropus pentru un nou mandat de vicepreşedinte, dar după toateprobabilităţile mandatul său nu va fi prelungit. Dan Constantinescu(susţinut de PNL), al cărui mandat a fost prelungit până în 2015,va fi avansat în funcţia de vicepreşedinte al Comisiei.

Al doilea vicepreşedinte al CSA, Tudor Baltă, este membru alconsiliului Comisiei începând cu 2004, el fiind între 1990 şi 1992primar al municipiului Constanţa. Baltă este membru al PSD din 1994şi va fi susţinut în continuare de partid pentru această funcţie,potrivit unor surse din piaţă. Baltă a spus ieri pentru ZiarulFinanciar că nu a primit convocarea la comisie, dar nu ştia de alţicontracandidaţi. Sorin Bota, membru al Comisiei de Buget Finanţedin Senat, a spus ieri că urma să fie discutată prelungireamandatului lui Baltă în Biroul Permanent care avea loc chiar ieridupă amiază.

Corneliu Moldoveanu, al cărui mandat de membru în consiliul CSAexpiră tot la sfârşitul lunii iunie, a fost susţinut în 2006 dePRM, partid care nu a mai intrat în Parlament după alegerile de lasfârşitul lui 2009, astfel că această poziţie va reveni unui altpartid.

PDL l-a desemnat pentru funcţia de membru în consiliul CSA peCristian Ilie, directorul general al Direcţiei Afaceri Europene dincadrul Ministerului Economiei. Ilie, 47 de ani, este absolvent alUniversităţii Tehnice de Construcţii, a fost deputat PDL până în2008.

"A fost o discuţie în şedinţa Biroului Permanent Naţional şi amfost propus pentru această poziţie. Ulterior vor fi discuţii încoaliţie şi cu premierul pe marginea acestui subiect", a confirmatieri pentru ZF Cristian Ilie.

Şi UNPR, care susţine actualul guvern, şi-a desemnat propriulcandidat pentru funcţia de membru al consiliului CSA în persoanadeputatului Doru Frunzulică, fost membru în consiliul CSSPP -arbitrul pieţei pensiilor private, conform lui Marin Bobeş, deputatUNPR, contactat ieri de ZF.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor este instituţia careelaborează normele privind piaţa asigurărilor, autorizeazăsocietăţile de asigurare şi aprobă persoanele din conducereacompaniilor de asigurare şi supraveghează situaţia financiară asocietăţilor. Comisia reglementează inclusiv activitatea din piaţade brokeraj în asigurări. Primul preşedinte al Comisiei a fostNicolae Crişan, unul dintre veteranii pieţei asigurărilor, care areorganizat activitatea unui departament din cadrul MinisteruluiFinanţelor, Oficiul de Supraveghere a Asigurărilor, şi l-atransformat în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor prinpro­movarea unor legi după care se conduce piaţa şi în prezent.

Cristian Constantinescu s-a pronunţat de-a lungul timpului îndefavoarea proiectului de asigurări obligatorii de locuinţe,susţinând că este nesustenabil ca şi cotaţie de primă, adicăveniturile din prime (20 de euro la o asigurare de 20.000 de euro)nu ar acoperi eventualele obligaţii în cazul unui cutremurmajor.

De altfel, nici Allianz-Ţiriac, firma unde CristianConstantinescu a fost preşedinte şi nici Omniasig, condusă deConstantin Toma, nu sunt membre ale PAID - Poolul de AsigurareÎmpotriva Dezastrelor, compania creată de 13 companii de asigurarepentru asigurarea obligatorie a locuinţelor. Constantinescu maieste cunoscut pentru declaraţiile sale dure la adresa Comisiei deSupraveghere pe tema insuficienţei capitalizării companiilor deasigurări şi a acceptării practicării de către companii a unorprime care nu ar acoperi real costul asigurărilor prin menţinerearezervelor la un nivel insuficient.

Candidaţii vor fi chestionaţi astăzi de Comisiile deBuget-Finanţe din Parlament

Unul dintre top managerii de companii din industria asigurărilorconsultaţi ieri de Ziarul Financiar a afirmat că propunerea PDLpentru preşedinţia Comisiei de Supraveghere a pieţei de profil estede bun augur pentru profesionalizarea pieţei.

"Este o alegere bună. Are experienţă în asigurări, este un omdin piaţa asigurărilor. Chiar dacă a avut anumite declaraţii pânăacum, probabil că în noua funcţie, unde are în primul rând misiuneade a supraveghea piaţa, va fi mai nuanţat. Rentabilizareacompaniilor de asigurări şi capitalizarea acestora, la care s-areferit în dese rânduri, vor fi teme esenţiale pentru perioadaurmătoare", a spus managerul general al uneia dintre primelecompanii de pe piaţă.

Cristian Constantinescu ar putea fi nevoit să-şi vândă acţiunilela Allianz-Ţiriac dacă va fi numit astăzi ca preşedinte al CSA.Acţiunile sale pot fi cotate la circa 7-8 milioane de euro, dacăfirma este evaluată la circa 100% din valoarea primelor brutesubscrise. În anii de boom, firmele de asigurări s-au vândut şi la200% din valoarea anuală a primelor brute subscrise.

Vicepreşedintele Comisiei de Buget Finanţe din CameraDeputaţilor Adrian Henorel Niţu, doctor în economie şi fost membrual CA al SIF 1, a spus ieri că va chestiona candidaţii la calitateade membru CSA cu privire la asigurările obligatorii de locuinţă,casco şi relaţia cu organismele europene.

"Abia am aflat pe cine o să susţinem ca grup parlamentar. O săvedem CV-urile şi o să vedem dacă votăm sau nu. Decizia a fostluată recent, după ce am atras atenţia chiar premierului Emil Boccă expiră termenul de numire", a spus Niţu.

Companiile de asigurări au încasat anul trecut prime în valoarede circa 8,4 miliarde lei (2 mld. euro), adică 1,7% din ProdusulIntern Brut (PIB).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO