Politică

PDL „îngroapă“ referendumul prin boicot. De unde scoate USL încă 3-4 milioane de oameni la vot?

PDL „îngroapă“ referendumul prin boicot. De unde scoate USL încă 3-4 milioane de oameni la vot?

Preşedintele suspendat Traian Băsescu nu a exclus ipoteza ca nici el să nu se prezinte la urne pentru a vota menţinerea sa în funcţie

Autor: Iulian Anghel

25.07.2012, 00:05 2673

Calculele de partid au învins, iar PDL îşi îndeamnă susţinătorii să stea acasă la referendumul de duminică pentru sus­pendarea preşedintelui Traian Băsescu. Este un lucru nemaintâlnit până acum, dar, din calculele PDL, este una dintre puţinele şanse pentru Traian Băsescu de a se întoarce la Cotroceni.

Dacă un astfel de demers va fi ascultat de toţi susţinătorii indicaţi de sondaje ai preşedintelui suspendat, USL va trebui să convingă să vină la urne un număr suplimentar de aproape 3-4 mil. persoane, fapt extrem de greu, dacă nu imposibil.

De ce 3-4 milioane de oameni? Pentru ca validarea referendumului este con­diţionată de prezenţa la vot a 9,16 mil. persoane (jumătate plus unul din cetăţenii înscrişi pe listele electorale).

Specialiştii arată că, la referendum, s-ar prezenta la urne (cifrele erau valabile pentru începutul săptămânii) între 40 şi 45% dintre cetăţenii cu drept de vot (deşi sondajele indică o prezenţă de peste 50%) - adică în jur de 7,5 mil. persoane, iar USL ar mai fi trebuit să convingă în această săptămână să iasă la vot 1,5 mil. persoane pentru realizarea pragului necesar validării referendumului, în condiţiile în care doi din trei cetăţeni care spun că vin la vot mai afirmă că ar vota pentru demiterea preşedintelui. Preşedintele ar avea de partea sa, aşadar, o treime dintre cei care ar veni la vot. Dacă această treime - 2,5 mil. persoane din cele 7,5 mil. persoane care veneau sigur la vot la începutul săptămânii - va sta acasă, ea va trebui înlocuită cu o alta, ce ar putea însemna că USL ar trebui să convingă, în total, 4 mil. persoane (2,5 mil. persoane adepţii preşedintelui, acum "absenţi" şi 1,5 mil. persoane de care oricum mai avea nevoie pentru îndeplinirea pragului de validare a referendumului.

USL este furioasă, dar nu are ce face.

Premierul Victor Ponta a susţinut, citat de Mediafax, că decizia PDL de a boicota referendumul încheie "legenda lui Băsescu cel curajos, care se prezintă în faţa poporului" şi dovedeşte că preşedintele suspendat este "un laş şi un mincinos". Mai mult, el susţine că PDL acţionează "ne­consti­tuţional şi infracţional", deoarece le­gea prevede că împiedicarea prin orice mij­loace a dreptului de a participa la refe­ren­dum se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea unor drepturi.

Fostul premier liberal Călin Popescu-Tă­ri­ceanu, în mandatul căruia Băsescu a fost suspendat prima dată, a făcut ieri cal­cule din care ar reieşi că la vot ar trebui aduşi suplimentar între 5 şi 10% din nu­mă­rul de alegători, ceea ce nu este un lucru uşor.

"Aprecierea mea este că va trebui aduşi în mod suplimentar între 5 şi 10% din numărul de alegători, deci va trebui con­vinşi, atraşi să vină să voteze, ceea ce nu este un lucru uşor. Asta înseamnă între 900.000 şi 1,8 milioane de alegători pentru a putea asigura condiţia de cvorum."

Dar aceasta este o apreciere foarte optimistă, întrucât acest calcul era valabil înainte de anunţul boicotului.

Potrivit fostului premier, boicotarea referendumului anunţată de către PDL reprezintă un grav atentat la democraţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO