Politică

Peste 1.000 de protestatari faţă de proiectul Roşia Montană au manifestat la Cotroceni

Peste 1.000 de protestatari faţă de proiectul Roşia...

Autor: Catalin Lupasteanu

03.11.2013, 20:34 289

După un marş care a început în jurul orei 18.30, de la Universitate, protestatarii s-au oprit la Cotroceni, la intrarea din Bulevardul Eroii Sanitari.

Manifestanţii, în majoritate tineri, au scandat "Uniţi, salvăm toată România", "Jos hoţia", "Demisia" şi "Jos Băsescu , Ponta şi Antonescu". După aproximativ 10 minute, ei au pornit înapoi spre Eroilor, pe Bulevardul Iuliu Maniu, dar, de la Spitalul Universitar, s-au îndreptat spre Regie.

Protestatarii s-au adunat, duminică seară, vizavi de Universitate, pe trotuarul cu statui, şi au pornit în marş spre Cotroceni, pe carosabil, circulaţia fiind blocată.

Protestatarii au steaguri naţionale şi pancarte cu mesaje precum: "Cianura şi fractura ne alimentează ura", "Depontaminaţi România", "Mii de caschete şi de bulane. Păzesc la protest. Hoţii fură din păduri, vamă, Guvern şi Parlament!!! Incompetenţă sau trădare?", "Opriţi genocidul poporului român" şi "Rezistenţa civilă nu v-arată milă".

De asemenea, ei scandează "Uniţi, salvăm Roşia Monană", "Roşia, Roşia, vine revoluţia", "Nu corporaţia face legislaţia" şi fac zgomot cu peturi umplute cu pietricele, vuvuzele sau bătăi la tobă.

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Totodată, ei s-au solidarizat şi cu sătenii din Pungeşti, care au început să protesteze în 15 octombrie pentru a împiedica începerea explorărilor pentru gaze de şist în zonă, opunându-se exploatării acestei resurse prin fracturare hidraulică.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

În timpul manifestărilor din Capitală, protestatarii au blocat, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta şi alte artere importante, dar şi toată Piaţa Universităţii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.

(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO