Politică externă

Crestin-democratii germani conduc guvernul, dar pretul platit este piperat

11.10.2005, 19:56 22

Crestin-democratii (CDU/CSU) vor conduce noul guvern german, dar pretul pentru functia de cancelar, obtinuta de ei pentru Angela Merkel, este apreciabil: nu mai putin de opt din cele 14 pozitii ministeriale vor apartine social-democratilor lui Gerhard Schroeder (SPD).

Mai mult, SPD va prelua ministerele cheie: Afacerile Externe, Finantele, Munca si Justitia. Asta s-a intamplat pentru ca au renuntat sa mai ceara postul de cancelar pentru Gerhard Schroeder.

"Functia de cancelar va apartine Uniunii Crestin-Democrate (CDU)", a declarat ieri Angela Merkel, la o zi dupa o intrevedere intre liderii CDU/CSU si SPD, la care a participat si Gerhard Schroeder, cancelarul in exercitiu.

SPD a obtinut, in urma acestei intalniri, in afara portofoliilor mentionate, si pe cele ale Mediului, Cooperarii, Sanatatii si Transporturilor.

In afara postului de cancelar - ocupat de Angela Merkel - conservatorii se vor mai afla la conducerea ministerelor Economiei, de Interne, Agriculturii, Invatamantului si Familiei.



Stoiber, ministrul economiei

Presedintele CSU, Edmund Stoiber, va fi numit ministru al economiei, avand competente extinse in materie de politica europeana, a afirmat o sursa apropiata conservatorilor. Stoiber pierduse in fata lui Schroeder, in urma cu aproape patru ani, cursa pentru fotoliul de cancelar.

Liderii SPD, care cerusera mentinerea in functie a cancelarului Gerhard Schroeder, au acceptat numirea Angelei Merkel, presedinta CDU, in functia de cancelar, in timpul unei reuniuni desfasurate duminica seara la Berlin.

In schimb, SPD a obtinut ca acest guvern sa aiba o puternica tendinta social-democrata, atat din punctul de vedere al repartitiei portofoliilor, cat si in ceea ce priveste pragmatismul programului, conform surselor din partid.

Un lucru interesant: nimeni in CDU nu mai vorbeste de numirea lui Paul Kirchhof in functia de ministru de finante, asa cum anuntase Merkel in campania electorala. Insistenta cu care Kirchhof a promovat ideea sa personala a unei taxe unice de impozitate i-a prabusit practic pe crestin-democrati care, cu doua saptamani inainte de alegeri, aveau peste 10 procente in fata social-democratilor.



Schroeder se retrage

O sursa apropiata conducerii Uniunii Crestin-Sociale (CSU), care il citeaza pe Edmund Stoiber, presedintele partidului, sustine ca Gerhard Schroeder, cancelarul german in exercitiu, nu va face parte din guvernul de larga coalitie condus de Merkel.

Stoiber, care a participat la summit-ul desfasurat la Berlin intre principalii lideri germani, in scopul formarii coalitiei, s-a pronuntat clar asupra acestui aspect, in cadrul unei conferinte telefonice cu conducerea CSU.

Viitorul politic al lui Schroeder face obiectul unor speculatii intense in Germania dupa alegerile de la 18 septembrie, care nu au permis celor doua mari formatiuni politice sa se departajeze. Si surse din cadrul SPD au anuntat retragerea lui Schroeder. Intrebat de membrii conducerii SPD daca este de parere ca are un viitor in noul guvern, Schroeder ar fi raspuns, potrivit unor surse din partid: "Acest lucru nu intra in proiectele mele. Cariera mea va lua o alta directie".

Cotidianul Bild mentiona, duminica, posibilitatea ca Schroeder sa devina vicecancelar si ministru de externe in viitorul Guvern, o ipoteza totusi putin probabila in opinia numerosilor observatori, data fiind antipatia dintre acesta si Merkel.

Ieri, conducerea SPD a aprobat, cu o larga majoritate, formarea unui Guvern de mare coalitie in Germania, sub conducerea Angelei Merkel. Tot ieri conducerea SPD a solicitat deschiderea negocierilor oficiale pentru formarea marii coalitii cu CDU/CSU.

Faptul ca crestin-democratii vor numi cancelarul devenise aproape o certitudine dupa alegerile din Dresda (oras din fosta RDG) la 2 octombrie, in care alegatorii au dat un usor avantaj CDU/CSU. In urma acestora, CDU si-a marit avantajul pe care il avea asupra SPD in Bundestag, de la trei mandate (in urma alegerilor generale din 18 septembrie) la patru (226 fata de 222). Ce le ramasese social-democratilor, era sa-si negocieze bine prezenta in guvern, iar rezultatele stradaniei lor s-au vazut.

Daca liderii SPD au minimalizat initial importanta alegerilor de la Dresda, cei ai CDU/CSU au incercat imediat sa faca din ele inca un argument care sa le sprijine pretentiile la functia de cancelar, pe care o revendica Schroeder.

"Cineva din SPD ar trebui sa-si ia inima in dinti si sa-i spuna lui Gerhard Schroeder ca pentru el lupta s-a terminat. SPD trebuie sa accepte pana la urma ideea ca Angela Merkel va fi cancelar", afirma, de pilda, Roland Koch, ministru-presedinte CDU pentru statul regional Hessa. Acesta a fost refrenul ultimelor zile, iar crestin-democratii au avut castig de cauza.

Asadar, crestin-democratii si social-democratii guverneaza impreuna. Au ramas sa faca opozitie Partidul Liberal (FDP), aliat traditional al CDU (9,8% din voturi), Partidul Stangii (extremisti de stanga) a urcat pana la 8,7%, iar Verzii, aliatii traditionali ai SPD, au obtinut 8,1%.



Bursele o iubesc pe Merkel

Bursa germana DAX a cunoscut o crestere de 0,7 % ieri dupa anuntul facut in presa conform caruia Angela Merkel va conduce viitorul guvern al marii coalitii CDU/CSU - SPD. Stirea a avut un impact pozitiv asupra tuturor pietelor financiare, investitorii vazand in aceasta un semn ca incertitudinea in privinta viitorul cabinet german a trecut. De asemenea, moneda euro a cunoscut o apreciere de un sfert de cent, dupa ce in ultimele trei saptamani avusese o scadere constanta fata de dolarul american. "O posibila solutie in privinta guvernarii din Germania ar putea sustine moneda unica europeana", a declarat Michael Klawitter, specialist valutar la WestLB. In schimb, analistii se arata pesimisti in privinta sanselor reale de reforma a economiei germane sub actuala mare coalitie de guvernamant. "Ca in orice coalitie exista multe sanse sa nu se ia nici o decizie radicala, deoarece nici unul dintre parteneri nu va dori sa fie asociat cu politici impopulare", a declarat Simon Denham, director al companiei Capital Spreads.



Prim-ministru femeie intr-o Europa a barbatilor

Conservatoarea Angela Merkel va fi nu doar prima femeie cancelar din istoria Germaniei, ci si prima care, in ultimul deceniu, conduce o mare tara. Inaintea ei, Edith Cresson ocupase fotoliul de prim-ministru al Frantei, dar pentru o perioada foarte scurta: zece luni, intre 15 mai 1991 si 12 aprilie 1992.

Trecerea sa pe la Palatul Matignon (sediul guvernului francez) a fost mai degraba marcata de o serie de gafe si de o anume lipsa de diplomatie.

Numele Margaretei Thatcher ("Maggie") este cel mai des pronuntat atunci cand se cauta o comparatie pentru Merkel. "Doamna de fier", nu a fost doar prima femeie prim-ministru din istoria Marii Britanii, ci si seful de guvern britanic cu cel mai lung mandat: 11 ani si 209 zile (intre mai 1979 si noiembrie 1990).

"Angie" cum este alintata Angela Merkel este departe de a impartasi aceeasi gandire liberala cu "Maggie". Fosta "cetateanca" a Germaniei de Est, ea promite, totusi, sa feminizeze putin fotografia de familie a summit-urilor europene. Caci Uniunea Europeana a celor 25 nu are decat trei femei presedinte (Mary McAleese, in Irlanda, Tarja Halonen, in Finlanda si Varia Vike-Freiberga, in Letonia) si nici o femeie prim-ministru.

In aceasta Europa masculina, tarile nordice, chiar daca nu sunt toate membre ale UE, fac o figura aparte. Islanda a fost prima tara din lume care si-a ales, in mod democratic, un presedinte femeie (Vigdis Finnbogadotti, in 1980).

Finlanda, care a avut un prim-ministru femeie in 2003 (Anneli Jaatteenmaki) a fost prima tara din Europa care a acordat dreptul de a alege si a fi alese pentru femei (1906). In 1980 Norvegia si-a ales un prim-ministru femeie - Gro Harlem Brundtland -, iar in cabinetul ei jumatate dintre ministri au fost femei.

Foarte avansata din acest punct de vedere, Suedia are, actualmente, un guvern si un Parlament in care jumatate dintre fotolii sunt ocupate de femei.

Dimpotriva, sudul Europei ramane foarte masculin (cu exceptia Portugaliei unde, intre 1979 si 1980, Guvernul a fost condus de o femeie - Maria de Lurdes Pintasilgo).

In Parlamentul italian, doar 10% dintre deputati sunt femei, Rusia nu are nici un ministru femeie, iar Ucraina si-a "concediat" premierul - Iulia Timosenko - la 8 septembrie, dupa ceva mai mult de sase luni de mandat. In Guvernul Romaniei sunt doar trei ministri femei.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO