Politică externă

Criza din Europa a ajuns la episodul portughez

Autor: Livadariu Andreea

24.03.2011, 23:55 67

Portugalia se îndreaptă cu paşi repezi spre un ajutor externdupă ce premierul Jose Socrates şi-a dat demisia pentru că noulpachet de măsuri de austeritate propus de guvern nu a fost adoptatde parlament.

Criza din Portugalia creşte tensiunile din Europa, ai căreilideri sunt strânşi la Bruxelles pentru un summit de două zile încare urmează să fie trasate ultimele detalii ale fondului deurgenţă permanent.

Criza de pe scena politică din Portugalia a îm­pins randamenteleobli­­ga­ţiunilor de stat pe zece ani la maxime istorice de aproape8% pe an, în timp ce guvernul are de rostogolit în aprilie datoriiestimate la 4,23 mld. euro.

"Portugalia va trebui să apeleze la un pachet de salvare, maiales că există o criză politică suprapusă peste cea economică. Credcă este vorba de o lună, poate două, până se va întâmpla acestlucru", este de părere Laurian Lungu, analist economic.

Valoarea ajutorului financiar acordat Portugaliei, care anultrecut a avut un deficit de 7% din PIB şi o datorie publică depeste 140 mld. euro (83% din PIB), este estimată la 70 mld.euro.

"Avem avantajul unui curs de schimb flexibil. Apoi, spredeosebire de principalele ţări din zona euro, România nu a avut unsistem bancar care să suporte consecinţele activelor toxice. Maimult, faptul că procesul de consolidare fiscală s-a produs oferă opercepţie pozitivă a pie­ţelor asupra Europei de Sud-Est", este depărere Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru definanţe.

Deşi iniţial s-a depreciat, euro a avansat ieri cu 0,4% până la1,4144 dolari, pe fondul aşteptărilor privind summit-uleuropean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO