Politică externă

Criza financiara naste conflicte intre marile puteri europene

08.02.2009, 19:11 65

Planurile impotriva crizei eco-nomice genereaza tensiuni intre liderii europeni, cele mai recente fiind acuzatiile de protectionism ale Cehiei la adresa presedintelui francez Nicolas Sarkozy, criticile aceluiasi presedinte la adresa reformelor premierului britanic Gordon Brown si noile tensiuni in coalitia guvernamentala din Germania.

Cehia, care detine in prezent presedintia Uniunii Europene, si Slovacia au criticat ceea ce ei au numit propuneri protectioniste ale liderului de la Elysee Nicolas Sarkozy privind relocalizarea constructorilor francezi de automobile.
"Tentativele de a folosi criza financiara pentru a introduce forme de protectionism risca sa incetineasca si sa puna in pericol relansarea economiei europene si increderea consumatorilor si a investitorilor", a declarat premierul ceh Mirek Topolanek.
Intr-o emisiune televizata destinata crizei financiare, Sarkozy a declarat ca vrea "sa puna capat delocalizarilor si, in masura posibilitatilor, sa treaca la relocalizare".
"Daca oferim bani industriei auto pentru a se restructura, acestia nu sunt pentru a afla ca o noua uzina va pleca in Cehia sau in alta parte", a spus el.
La Bratislava, ministrul slovac al economiei Lubomir Jahnatek a afirmat ca initiativa Frantei este "foarte contraproductiva". "Ar fi foarte rau daca statele UE incep sa ia anumite masuri protectioniste", a spus el.
In Cehia, Uzina TPCA (Toyota Peugeot Citroen Automobile), inaugurata in februarie 2005 la Kolin, a produs in 2008 un numar total de 324.289 masini Toyota Aygo, Peugeot 107 si Citroen C1.
In Slovacia, grupul francez PSA a produs in 2007 186.000 de vehicule la uzina de la Trnava, care are 3.000 de angajati. Grupul s-a instalat in 2006 in Slovacia, cu o investitie de 800 mil. euro, contribuind la cresterea economica a acestei tari, in mare masura dependenta de industria auto.
Sarkozy a reusit sa-i supere si pe oficialii de la Londra dupa ce a criticat reforma din noiembrie anul trecut a premierului Gordon Brown de reducere a TVA-ului de la 17,5% la 15%.
"Cand vezi situatia din SUA si Marea Britanie, nu vrei sa repeti ce s-a intamplat acolo. Englezii au incercat sa sporeasca cheltuielile consumatorilor, dar n-au facut nicio diferenta", a spus Sarkozy in cadrul aceleiasi emisiuni.
S-a preconizat ca planul de reducere a TVA-ului din Marea Britanie, care a intrat in vigoare la 1 decembrie si va dura 13 luni, va costa Ministerul de Finante britanic 2,5 mld. lire sterline (2,8 mld. euro) pe an. Aceste declaratii au toate sansele sa porneasca un conflict diplomatic intre Nicolas Sarkozy si Gordon Brown, inainte de intalnirea celor doi de la summit-ul G20 (Grupul celor mai dezvoltate state ale lumii) din 2 aprilie de la Londra.
De altfel, dezbaterea potrivit careia reducerile de taxe sunt cel mai bun mod de a stimula economia este foarte aprinsa in randul economistilor.
Planul lui Brown de reducere a TVA-ului a fost criticat si de ministrul german de finante Peer Steinbrueck in luna decembrie, care l-a pus pe seama unui "keynsianism tampit".
In contextul crizei economice, in coalitia afla la guvernare in Germania, condusa de Angela Merkel, s-au acumulat in ultimele luni tensiuni intre Ministerul Economiei, condus de un conservator care sustine reducerea impozitelor pentru sprijinirea economiei, si Ministerul Finantelor, condus de social-democratul Peer Steinbrueck.
Ministrul economiei Michael Glos si-a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute demisia, invocand varsta inaintata si nevoia de reinnoire in cadrul CSU (Uniunea Social Crestina).
Demisia i-a fost respinsa insa de liderul CSU, Horst Seehofer. De asemenea, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier (social-democrat), rival al cancelarului Angela Merkel (crestin-democrata) la alegerile legislative din septembrie, a pus in discutie calitatile de lider ale acesteia in fata crizei financiare.
Cu opt luni inaintea alegerilor generale, seful diplomatiei germane a apreciat ca partidele conservatoare "s-au dovedit incapabile sa gaseasca directia cea buna in fata crizei".
"Numai multumita partidului social-democrat SPD a reusit Merkel, in calitate de cancelar, sa ia deciziile bune", a spus Steinmeier.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO