Politică externă

Disputa in UE pe marginea reducerii cotelor de TVA

11.03.2009, 00:00 14

"Nu sunt foarte optimist. Am avut o multime de intalniri bilaterale si nu stiu care va fi rezultatul intalnirii. Ne trebuie unanimitate, care este foarte greu de obtinut", a declarat ministrul ceh de finante Miroslav Kalousek inainte de inceperea lucrarilor consiliului.

Discutia privind reducerea TVA in anumite servicii, anume in cele care presupun "munca intensiva" - reparatii in constructii si reabilitari, serviciile in restaurante, asistenta batranilor si a copiilor - este veche, ea fiind amanata pentru aceasta luna in decembrie anul trecut.
Pentru ca legea in discutie sa fie aprobata este nevoie de unanimitate in cadrul Ecofin, insa nu toate statele sustineau aceasta masura.
Cele care sustin intens reducerea TVA, precum Franta - in special in domeniul restaurarilor - si Marea Britanie, considera ca aceasta masura va duce la cresterea consumului si la recuperarea economica a Europei.
Cu toate acestea, scepticii - Germania, Bulgaria si statele baltice - considera ca veniturile statului vor fi reduse fara un mare beneficiu. La randul sau, Danemarca a declarat ca nu este fan al reducerii de taxe in general.
Alte state precum Grecia, Portugalia sau Belgia si-au exprimat dorinta ca lista serviciilor incluse in discutie sa fie largita.
"Nu vad niciun beneficiu imediat din reducerea TVA, dar suntem in continuare deschisi la un compromis, sigur, numai intr-un mod limitat", a declarat ministrul german de finante Peer Steinbrueck.
Steinbrueck este una dintre cele mai critice voci din randul oficialilor europeni, el fiind cel care a contestat decizia Marii Britanii din noiembrie de a reduce cu 2,5% valoarea TVA timp de 13 luni.
Daca s-ar ajunge la un acord, statele membre ar putea aplica o rata a TVA mai mica de 15%, nivelul minim aprobat de legislatia europeana in prezent, la serviciile din lista de mai sus. Desi schema este optionala, statele care sunt reticente se tem ca vor exista presiuni din partea industriilor nationale pentru a fi adoptate anumite masuri care sa ajunga la acelasi nivel cu cel din statele unde taxele au fost reduse. Un raspuns urma sa fie aflat aseara dupa inchiderea editiei.
Nivel minim de 15% se va aplica pana in 2010, de aceea este nevoie de o noua legislatie care sa dea asigurari intreprinderilor, in special celor mici ca exista o anumita stabilitate si continuitate la nivelul economiei UE.
Pe agenda discutiilor se mai afla finantarea luptei impotriva incalzirii globale, iar concluziile lor trebuiau trimise la Consiliul European din 19-29 martie
De asemenea, oficialii europeni au analizat o serie de propuneri referitoare la cresterea reglementarilor financiare, precum si crearea unui Consiliu European de Risc, sub coordonarea Bancii Centrale Europene, pentru a depista din timp riscurile sistemului financiar european.
Propunerile au fost facute de un grup de experti condus de fostul sef al Fondului Monetar International (FMI), Jacques de Larosiere.
Intalnirea de ieri a avut loc pentru a stabili pozitia cu care UE va merge la summitul G20 (grupul statelor industrializate si al economiilor emergente) din aprilie de la Londra, unde sunt asteptate sa se ia decizii importante privind rezolvarea crizei financiare. La G20 se va discuta despre reglementarea fondurilor suverane, viitorul paradisurilor fiscale, precum si despre rolul FMI pe scena economica tumultuoasa din prezent.
De asemenea, oficialii europeni se asteapta sa sustina solicitarea FMI de a obtine dublarea resurselor financiare de care dispune, la 500 miliarde de dolari, pentru a ajuta mai bine statele aflate in dificultate din cauza crizei economice.
Ministrul german de finante Peer Steinbrueck s-a declarat si in aceasta privinta sceptic cu privire la necesitatea unei astfel de decizii.
Potrivit Reuters, finantarea FMI va fi asigurata, in cazul dublarii resurselor financiare, prin credite directe din partea statelor membre care dispun de rezerve valutare importante.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO