Politică externă

Germania si Franta convoaca noi summit-uri anticriza

02.02.2009, 19:01 25

Intrebarea pe care si-o pun analistii in acest caz este cat de eficiente sunt summit-urile economice, cand nici macar reuniuni importante, precum recentul Forum Economic de la Davos nu a putut contura solutii concrete pentru situatia economica dificila.

Criza economica este una, iar liderii europeni au viziuni diferite cu privire la rezolvarea acesteia.
Merkel doreste o mare transparenta financiara si o stricta supraveghere a pietelor financiare. Ea a cerut organizarea unui summit economic la care sa participe Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Uniunea Euro-peana (presedintia UE -Cehia- si Banca Centrala Europeana) - adica membrii europeni ai G20 (grupul celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii). Cance-larul german vrea ca intalnirea sa aiba loc pana la sfarsitul lunii, inainte de reuniunea G20 de la Londra din 2 aprilie.
Saptamana trecuta, in cadrul unei dezbateri de la Forumul Economic de la Davos, Merkel a cerut crearea unui Consiliu Economic al ONU, care sa previna crizele, mai degraba decat sa reactioneze la acestea.
"Noile principii economice ar tre-bui sa fie cuprinse intr-o noua carta pentru o noua ordine economica mon-diala. Asta ar putea duce la crearea unui Consiliul Economic al ONU, dupa modelul Consiliul de Securitate", a spus Merkel.
Spre deosebire de aceasta, prese-dintele francez Nicolas Sarkozy doreste organizarea unui summit al statelor membre ale zonei euro. Sarkozy, care a ju-cat un rol foarte important in timpul presedintiei franceze a Uniunii Europene din a doua jumatate a anului trecut, considera ca "Uniunea Europeana a devenit invizibila".
"Actuala presedintie ceha a UE este considerata a fi prea inceata (in ceea ce priveste criza financiara - n.n.), exact ca si Comisia Europeana, care ar putea avea mai multa imaginatie", scrie cotidianul francez Le Monde.
Intalnirea ceruta de Sarkozy, care ar trebui sa stabileasca "o minima rigoare bugetara", ar putea avea loc in jurul datei de 22 februarie, in apropierea "summit-ului mini-G20", pe care Merkel il doreste la Berlin.
Potrivit cotidianului francez citat mai sus, cele doua intalniri vor fi mai degraba o ocazie de a intari relatia de parteneriat dintre cele doua state, considerate "motorul Europei". Problema va fi discutata cel mai probabil la intalnirea de sambata dintre cei doi lideri europeni.
Lucrurile se vad diferit si pe piata muncii. In contextul in care mii de salariati din domeniul energetic din Marea Britanie au intrat in greva inca de saptamana trecuta protestand fata de angajarea strainilor in detrimentul britanicilor, premierul Gordon Brown intentioneaza sa ceara UE directive pentru protejarea drepturilor muncitorilor britanici in fata celor straini, potrivit The Sunday Times.
Saptamana trecuta au avut loc pro-teste de strada din cauza crizei financiare in multe state europene. Cea mai afectata a fost Franta, unde a avut loc cea mai mare greva din ultimii doi ani. Presedintele francez Nicolas Sar-kozy va raspunde acestei manifestarari joi in cadrul unei emisiuni televizate.
Daca se va adresa UE, Gordon Brown ar cere astfel o forma de protectionism, el fiind cel care saptamana trecuta a atras atentia noii administratii democrate de la Casa Alba ca asta nu e o solutie in contextul crizei actuale.
Doua decizii ale Curtii Europene de Justitie de la sfarsitul lui 2007, cunoscute sub numele de cazurile Viking si Laval, impiedica sindicatele sa protesteze fata de companiile care aduc muncitori straini si care slabesc con-tractele colective de munca. Guvernul britanic va incerca sa anuleze aceste decizii, despre care ministrii britanici cred ca ar diminua drepturile muncitorilor britanici, insa nu este cunoscut inca modul in care va face acest lucru sau cat de repede vor fi realizate schimbarile.
Marea Britanie ar putea primi sprijin pentru aceasta reforma din partea Frantei, dar cehii care detin presedintia Uniunii Europene, nu par sa doreasca schimbari rapide, comenteaza The Sunday Times.
"Niciun guvern in istorie nu face mai mult pentru a incerca sa gaseasca modalitati prin care sa ajutam cat mai repede persoanele somere sa lucreze din nou", a declarat saptamana trecuta Gordon Brown, intr-un interviu pentru postul BBC.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO